Endodontik tedavide kullanılan yıkama solüsyonlarının farklı dentin adezivlerinin çekme kuvvetlerine olan dayanımlarına etkisinin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of endodontic irrigants on the microtensile bond strength of different dentin adhesives
  1. Tez No: 336781
  2. Yazar: BENİN DİKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERNA TARIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dentin, Dentin Adhesive, Tensile, Microtensile Strength
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Dikmen B. (2013). Endodontik tedavide kullanılan yıkama solüsyonlarının farklı dentin adezivlerinin çekme kuvvetlerine olan dayanımlarına etkisinin in vitro değerlendirilmesi. ?stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Diş Hastalıkları ve Tedavisi ABD. Doktora Tezi. ?stanbul. Bu in vitro çalışmanın amacı endodontik tedavi sırasında kullanılan yıkama solüsyonlarının iki aşamalı total etch, iki aşamalı self etch ve tek aşamalı self etch dentin adezivlerinin dentine olan bağlanmasına etkisini çekme kuvvetlerine olan dayanımları açısından değerlendirmektir. Ayrıca NaOCl sonrasında antioksidan bir ajan uygulanmasının bu adezivlerin bağlanma değerlerine göstereceği etkinin araştırılması hedeflenmiştir. 60 adet üçüncü büyük azı dişlerinin okluzal mineleri kaldırıldıktan sonra dentin yüzeylerinde standart bir smear tabakası oluşturulmuştur. Sonra dişler 15 gruba ayrılmıştır: SK Distile su + Single Bond; CK Distile su + Clearfil SE Bond; XK Distile su + Xeno 3; S1 NaOCl + Single Bond; S2 EDTA + NaOCl + Single Bond; S3 CHX + + Single Bond; S4 NaOCl + Sodyum askorbat + Single Bond; C1 NaOCl + Clearfil SE Bond; C2 EDTA + NaOCl + Clearfil SE Bond; C3 CHX + Clearfil SE Bond; C4 NaOCl + Sodyum askorbat + Clearfil SE Bond; X1 NaOCl + Xeno 3; X2 EDTA + NaOCl + Xeno 3; X3 CHX + Xeno 3; X4 NaOCl + Sodyum askorbat + Xeno 3. Tüm deney gruplarında son yıkama solüsyonunun ardından distile su uygulanmıştır. Sonra her gruptaki dişlerde 5 mm yüksekliğinde kompozit bloklar oluşturulmuştur. Örnekler 24 sa distile suda bekletildikten sonra 1mm2?lik çubuk şeklindeki kesitlere ayrılmış ve çekme kuvvetlerine olan dayanımı tespit edilmiştir. Elde edilen verilerin karşılaştırılmasında Two-way Anova ve Oneway Anova testi; farklılığa neden olan grubun tespitinde ise Bonferroni testi kullanılmıştır. Kontrol gruplarında Single Bond ve Clearfil SE Bond anlamlı derecede farklılık göstermezken, Xeno 3 bu adezivlerden istatistiksel olarak daha düşük bağlanma değerleri vermektedir. NaOCl uygulaması Single Bond ve Clearfil SE Bond?un çekme kuvvetlerine olan dayanımını anlamlı derecede azaltırken Xeno 3?ün çekme kuvvetlerine olan dayanımına anlamlı derecede etki etmemiştir. EDTA + NaOCl sonrasında her üç dentin adezivinin de bağlanma değerleri anlamlı derecede azalmaktadır. Klorheksidin yıkama solüsyonu ise self etch dentin adezivlerinin bağlanma dayanımını anlamlı derecede etkilemezken, total etch dentin adezivinin bağlanma dayanımını anlamlı derecede azaltmaktadır. NaOCl uygulanan gruplarda ilave olarak sodyum askorbat uygulanması Single Bond ve Clearfil SE Bond?un NaOCl ile azalan bağlanma değerlerinin anlamlı derecede artmasına neden olmaktadır. Anahtar Kelimeler : Dentin, Dentin Adezivi, Çekme Kuvveti, Mikrogerilim Dayanımı, Kanal Yıkama Solüsyonu Bu çalışma, ?stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dikmen B. (2013). In vitro evaluation of the Effect of Endodontic Irrigants on the Microtensile Bond Strength of Different Dentin Adhesives. ?stanbul University, Institute of Health Science, Department of Operative and Restorative Dentistry. Doctoral Thesis. ?stanbul. The purpose of this in vitro study was to determine the influence of endodontic irrigants on the microtensile bond strength of two-step total etch, two-step self etch and one-step self etch adhesive systems to dentin surfaces and evaluate the effect of antioxidant agent on bond strengths of these adhesives systems on NaOCl treated dentin. After the removal of the occlusal enamel of 60 extracted third molars, standardized smear layers were created on dentin surfaces. Then, teeth were divided into 15 groups: SK Distilled water + Single Bond; CK Distilled water + Clearfil SE Bond; XK Distilled water + Xeno 3; S1 NaOCl + Single Bond; S2 EDTA + NaOCl + Single Bond; S3 CHX + Single Bond; S4 NaOCl + Sodyum askorbat + Single Bond; C1 NaOCl + Clearfil SE Bond; C2 EDTA + NaOCl + Clearfil SE Bond; C3 CHX + Clearfil SE Bond; C4 NaOCl + Sodyum askorbat + Clearfil SE Bond; X1 NaOCl + Xeno 3; X2 EDTA + NaOCl + Xeno 3; X3 CHX + Xeno 3; X4 NaOCl + Sodyum askorbat + Xeno 3. In all experimental groups, after the application of the last irrigant, dentin surfaces were irrigated with distilled water. Then, resin composites were built up to a height of approximately 5 mm. The specimens were stored in distilled water for 24 h. After this, each specimen was serially sectioned to obtain sticks with cross sections of 1 mm2 and the microtensile bond strengths were determined. The data were statistically analyzed by Two-way Anova and One-way Anova and multiple comparisons were done by the Bonferroni test. For the distilled water groups, there were no significant differences between Single Bond and Clearfil SE Bond but bond strength of Xeno 3 was significantly lower than Single Bond and Clearfil SE Bond. NaOCl pretreatment significantly reduced the microtensile bond strenghts of Single Bond and Clearfil SE Bond while there was no significant effect of NaOCl pretreatment on microtensile bond strentgh of Xeno 3. For all adhesive systems, the EDTA + NaOCl treated groups exhibited significantly lower bond strengths than the control groups. Irrigation with CHX has no significant effect on the microtensile bond strengths of self etch adhesives but leaded to a significant decrease in the bond strength of the total etch adhesive. Application of sodium ascorbate significantly improved the compromised microtensile bond strengths of Single Bond and Clearfil SE Bond to NaOCl treated dentin.