Koyunlarda fibrin adeziv (tisseel) ile deneysel tenorafi
Experimental tenoraphy of the sheep with fibrin adezive (tisseel)
- Tez No: 91521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA ÖZAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tenorafi, Fibrin Adeziv, Koyun, Tenorraphy, Fibrin Adhesive, Sheep
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
76 8. ÖZET Koyunlarda Fibrin Adeziv (Tisseel) ile Deneysel Tenorafi Bu çalışma, organik doku yapıştırıcısı Fibrin Adeziv (Tisseel IMMUNO AG Austria)'in tendo iyileşmesi üzerine etkisini saptamak amacıyla deneysel olarak gerçekleştirildi. Çalışmada 10 baş erişkin morkaraman koyunu kullanıldı. 0.5 ml Xylazine HC1 (Rompun %2 Bayer)'in İM enjeksiyonuyla oluşturulan sedasyonu izleyerek Xylocaine (Jetokain %2 Adeka) ile lokal inflitrasyon anestezi oluşturulduktan sonra aseptik koşullarda ön sol ve sağ ile arka sol M. flex. dig. superficialis tendolannda topuğun üst tarafinda tenotomi yapıldı. Ön sağ fleksor tendoda Tisseel, ön sol fleksor tendoda ise 3/0 ipek iplikle Bunnel- Mayer dikiş tekniği ile dikildikten sonra Tisseel uygulanarak tenorafi gerçekleştirildi. Arka sol fleksor tendolarda sadece aynı yöntem dikiş uygulanarak kontrol grubu oluşturuldu. Deri altı dokular ve deri kapatıldıktan sonra ilgili ekstremitelere PVC'li bandaj uygulandı. On koyun, herbiri 5 tendoyu içerecek şekilde 5 'erli iki gruba ayrıldı. 1. gruptaki 5 koyunda 8. günde dikişler alındıktan sonra tekrar PVC'li bandaj uygulandı ve koyunlar 15 gün sonra klinik kontrolleri yapılarak kesime sevkedildiler. 2. gruptaki koyunlarda aynı sürede dikişler alındıktan sonra 21. güne kadar PVC'li bandaj uygulandı. 21. günden itibaren serbest dolaşımlarına izin verilen hayvanlar 30. günde kesime sevk edildiler. Kesimi izleyerek tüm hayvanlara ait ilgili tendolar makroskobik olarak incelendi ve histopatolojik muayeneler için uygulama bölgelerinden doku örnekleri alındı.77 Tisseel + ipek iplik uygulanan tendolarda klinik ve makroskobik incelemeler sonucu her iki süre sonunda tendo uçlarının karşı karşıya gelmesi iyileşmesinin daha iyi olduğu saptandı. Bu tendolarda histopatolojik bakıda fibrozis ve vaskularizasyonda diğerlerine göre bir artış gözlendi. Ayrıca, Tisseel+ipek iplik ve kontrol grubunda ipliğe karşı bir reaksiyon olarak mononükleer hücre inflitrasyonu saptandı. Sadece Tisseel uygulanan tendolarda, gerilmeye karşı yeterli direnç olmaması nedeniyle, özellikle 15. günde belirgin olmak üzere uçlar arsında hafif açıklık saptandı. Tisseel ve Tisseel + ipek iplik uygulanan tendolarda kontrol grubuna göre aynı sürelerde iyileşmenin daha ileri aşamada olduğu gözlendi. Klinik, makroskobik ve histopatolojik incelemeler ışığında TisseeFin tenorafilerde iyileşmeyi hızlandırıcı bir rol üstlendiği, iplik destekli uygulamalım daha olumlu sonuçlar verdiği, ancak adezyon oluşumunu engellemediği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
78 9. SUMMARY Experimental Tenoraphy of the Sheep with Fibrin Adezive (Tisseel) This study has been executed experimentally in the aim of establishing the effect of organic tissue sticker Fibrin Adezive (Tisseel IMMUNO AG Austria) towards tendon recovery. Ten adult Morkaraman sheep is used in this study. As observing the sedation performed by IM injection of 0.5 ml. HC1 (Rompun %2 Bayer) and after Xylocaine (Jetokain %2 Adeka) and local infltration anaesthesia were made, tenotomy was made at the tendons of forelimb left and right, and hindlimb M. flex. dig. superficial at the top of the fetlock in aseptic conditions. After sewing with the techniques of Bunnel-Mayer with 3/0 silk, tenorraphy was performed as applying Tisseel at the forelimb right flexor tendon Tisseel, forelimb left flexor tendon. At the hindlimb left flexor tendons a control group was created just as applying the same seving technique. After subcutan tissue and the skin was closed. PVC bandage was applied to the releted extremities. Ten sheep was separated into two groups each including 5 tendons. PVC bandage was applied again to the 5 sheep at firsth group after removing the sutures on eighth day and the sheep were euthanasied after 15 days by handling their clinical control. PyC bandage was also applied again to the sheep at second group after removing the sutures until 21th day. The livestock, which are allowed to walk around freely, were euthanasied in day 30. Related tendons belonging to all livestock were examined macroscopically followed by euthanasia and tissue samples were taken from aplication areas for histopatological examination.79 It has been established that the recovery of tendon's bringing together after both periods as a result of clinical and macroscopical examinations is better at the tendons on which Tisseel + silk thread were applied. At this tendons a comparative increase was observed from the histopathological observation on fibrosis and vascularisation. Moreover, at Tisseel + silk and control group mononuclear cell infiltration is established. As a counter reaction to the suture. As there is no enough resistance towards stretching, a little gap was establihed between the frontiers specally manifested on 15th day at the tendons on which just Tisseel was applied. At the tendons on which Tisseel and Tisseel + silk were applied, it was observed that the recovery is more proceeded over the control group during the same periods. In the view of clinical, macroscopic and histopathological examinations, it was reached to the results of Tisseel had a recovery accelerated role on tenorraphies, the applications supported with thread was caused to much positive results but it did not prevent adhesion formation.