Immobilization of urease in various polymeric matrices
Üreaz'ın değişik polimer matrikslere tutuklanması
  1. Tez No: 33679
  2. Yazar: HÜSNİYE DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya, Science and Technology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmmobilizasyon, Üreaz, Enzim Aktivitesi, Tutuklama, Etkin Difüzyon Katsayısı, Etkinlik Katsayısı, Immobilization, Urease, Enzyme Activity, Entrappment, Effective Diffusion Coefficient, Effectiveness factor. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
öz ÜREAZ İN DE?İŞİK POLİMER MATRİKSLERE TUTUKLANMASI DEMİRCİO?LU, Hüsniye Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin HASIRCI Y.Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet M. ÖNAL Temmuz, 1993, 126 sayfa Üreaz enzimi 2-Hidroksietil metakrilat, N-Vinil 2-pirolidon, Polietilen glikol (MA=1000, MA=14000) ve Polipropilen glikol (MA=2025) dan oluşan 9 farklı kopolimer matrikse tutuklandı. Değişik konsantrasyonlardaki monomer ve polimerler üreaz enzimi ile birlikte karıştırılıp ^Co kaynağı kullanılarak gamma radyasyonu ile ışınlandı. Polimer matrikslerin yapısı FTIR ve SEM çalışmaları ile karakterize edildi. Serbest üreaz aktivitesinin sıcaklık, pH ve radyasyon dozundan etkilenmesi incelendi. Serbest ve tutuklanmış enzim aktiviteleri karşılaştırıldı. Tutuklanmış vüreazın kararlılığı, polimer matriksden enzim sızması ve matriks partikül büyüklüğünün tutuklanmış enzim aktivitesine etkisi araştırıldı. Ürenin polimer matriksler içerisine difüzlenme sabitleri hesaplandı. Silindirik, pirizmatik ve küresel geometriye sahip matriksler için etkinlik katsayıları hesaplanarak, Thiele modülüsün fonksiyonu olarak verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMMOBILIZATION OF UREASE IN VARIOUS POLYMERIC MATRICES DEMİRCİO?LU Hüsniye Ph.D. in Science Education Supervisor: Prof. Dr. Nesrin HASIRCI Cosupervisor: Prof. Dr. Ahmet M. ÖNAL July, 1993, 126 Pages Enzyme urease was entrapped in 9 different copolymeric matrices of 2- Hydroxyethyl methacrylate, N-Vinyl 2-pyrrolidone, Polyethylene glycol (MW=1000, MW=14000), and Polypropylene glycol (MW=2025). These monomers and polymers together with enzyme urease were mixed in various concentrations and solidification was achieved by gamma- Irradiation using ^Co source. Polymeric matrices were characterized by FTIR and SEM studies. Activity variation of free urease with temperature, pH andexamined. Free and immobilized urease activities were compared. Stability of immobilized urease, leakage of enzyme from the matrices, effect of particle size of the support on the enzyme activity were investigated. Effective diffusion coefficients of urea through polymeric matrices were calculated. Effectiveness factor as a function of Thiele modulus was plotted for the matrices having cylindrical, prismoidal, and spherical geometry.