The Acquisition and development of basic mathematical concepts in Turkish Cypriot students ranging 5 th to 11 th grades
5. sınıftan 11. sınıfa kadar Kıbrıslı Türk öğrencilerde temel matematik kavramlarının kazanılması ve gelişmesi
  1. Tez No: 33678
  2. Yazar: MEHMET ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Acquisition and development of mathematical concepts, Concept development, concept formation, mathematical concepts, concept acquisition, gender differences in mathematics, location differences in mathematics, Growth curves in mathematical concepts
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
öz 5. SINIFTAN 11. SINIFA KADAR KIBRISLI TÜRK Ö?RENCİLERDE TEMEL MATEMATİK KAVRAMLARININ KAZANILMASI VE GELİŞMESİ ÇA?LAR, Mehmet Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Tez Yöneticileri: Prof.Dr. Yusuf AYDIN, Doç. Dr. Petek AŞKAR Ocak, 1993, 225 sayfa Bu çalışmanın temel amacı 5. sınıftan 11. sınıfa kadar olan (11-17 yaş) öğrencilerde görülen biçimiyle matematiksel kavramların kazanılması ve gelişmesini görmektir. Bu araştırmada temel matematik kavramları olarak Doğal Sayılar, Rasyonel Sayılar ve Ondalık sayılar seçilmiş ve araştırma Kuzey Kıbrıs'taki Kıbrıslı Türk öğrencilere uygulanmıştır. Bu çalışmada ilgili sınıf (yaş) düzeylerinden kesitler alma. yoluyla problem çözülmeye çalışılmıştır. Ömeklem; Girne, Güzelyurt, Lefkoşa ve Magosa'daki ilk, orta ve liselerden tarafsız ve rasgele okullar seçerek ve ilgili 7 sınıftan öğrenciler alınarak 4406 öğrenciden oluşturulmuştur. Bu çalışmada kullanılan Temel Matematik Kavramlar Testi araştırmacı tarafından geliştirilmiş olup 3 bölümden oluşmakta ve her bölümün de bilgi-anlama ve uygulama olmak üzere iki düzeyi bulunmaktadır. Temel Matematik Kavramlar Testi 4406 öğrencinin tümüne de uygulanmıştır. " Bu araştırmada elde edilen bulgular şöyledir: v1. Sınıf düzeyi, bölge ve cinsiyetten oluşan model, sınıf düzeyi, bölge, ve sınıf düzeyi-bölge etkileşiminin temel matematik kavramların kazanılmasında bilgi-kavrama, uygulama ve bilgi-kavrama-uygulama düzeylerinde anlamlı etkisi bulunmuştur. 2. Cinsiyetin temel matematik kavramların kazanılması ve gelişmesindeki anlamlı etkisi sadece doğal sayılar ve doğal-rasyonel-ondalık sayılarda uygulama düzeyinde ve doğal sayılar ve rasyonel sayılarda uygulama ve bilgi-kavrama-uygulama düzeylerinde olmuştur. 3. Bu araştırmada elde edilen bulgulardan, sınıf (yaş) düzeyi ile matematiksel kavram kazanılması ve gelişimi arasındaki bağıntıların üçüncü dereceden denklem oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Bulunan denklemlerin tümü Y - B0 - B1 X + I32X2 -63 X3 formunda olup burada Y kavram kazanmayı, X, sınıf düzeyini ve B da sınıf düzeyi katsayılarını gösteren pozitif sayıdır. Bu araştırmada elde edilen bulgulardan çıkarılan sonuca dayanarak bazı öneriler de geliştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : Matematik kavramlarının kazanılması ve gelişmesi, kavram gelişimi, kavram oluşturma, Matematik kavramları, kavram kazanma, Matematikte cinsiyet farkları, Matematikte bölge farkları, Matematik kavramlarının gelişme eğrileri. : Bilim Dalı Sayısal Kodu: 222.13.01 vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ACQUISITION AND DEVELOPMENT OF BASIC MATHEMATICAL CONCEPTS IN TURKISH CYPRIOT STUDENTS RANGING 5th TO 11th GRADES i ÇA?LAR, Mehmet Ph.D. in Science Education Supervisors: Prof.Dr. Yusuf AYDIN, Assoc. Prof. Dr. Petek AŞKAR January, 1993, 225 pages The basic purpose of this study is to approximate the results of a longitudinal study on the acquisition and development of basic mathematical concepts in grades 5sto 11. It is aimed to find out the acquisition and development of Basic Mathematical Concepts (BMC) as Natural (N), Rational (R), and Decimal (D), and Natural-Rational-Decimal (NRD) Numbers in Students ranging 5th to 11th grades (11-17 years old) Turkish Cypriot students in North Cyprus. A cross-sectional approximation is used to approximate the results on the acquisition and development of BMC in grades 5th to 11th. A Sampling group is formed for each one of the seven grades students, by a random selection of the elemantary schools, secondary schools and Lycee's in Girne, Güzelyurt, Lefkoşa and Magosa in North Cyprus. 4406 students are considered to make up the sample for this study. The measuring tool Basic Mathematical Concepts Test (BMCT), developed by the experimenter, contains 3 parts, Natural, Rational and Decimal Numbers, each contains 2 levels, knowledge-comprehension (KG) and appication (A). The BMCT is administered to 4406 students. i iiThe results of the study indicated the following: 1. The full model (grade level, location, and gender), grade level, location « and the interaction of grade level and location have a significant effect on the acquisition and development of BMC as NN, RN, DN, and NRDN at KG, A, and KCA levels. 2. The gender has a significant effect on the acquisition and development only of the NN and NRDN at A, and RN and DN at A and KCA. 3. The best prediction equations, in the sense of least- squares on both for both levels are estimated to be : Y = !30 - B1 X + B2X2 - 63 Xa where B.are positive coefficients of X (grade level) and Y is the acquisiton of mathematical concepts. Some implications are drawn and recommendations are made for further research.