CART (Kokain ve amfetamine bağlı peptid) ve Nöropeptid y'nin merkezi sinir sistemindeki etkileşimlerinin davranışsal ve moleküler düzeyde araştırılması
Behavioral and molecular study of the interaction Cocain and Amphethamin Regulated Transcript (CART) and NPY's interaction in the central nervous system
- Tez No: 336797
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YURDAKOŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: CART, NPY, anxiety, rat, behavioral
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
CART 55-102 peptidinin merkezi sinir sisteminde genel emosyonel aktivitenin düzenlenmesinde rol oynayan ventral tegmental alan, amigdala, hipotalamus ve hippokampus gibi bölgelerde bulunmaktadır. İntraserebroventriküler (i.c.v.) CART uygulamasının, davranış üzerine etkilerini araştırmak amacı ile bugüne kadar yapılan çalışmalar sınırlı sayıda olmakla beraber, ortaya çıkan sonuçlar bu maddenin anksiyojenik olduğuna işaret etmektedir. Merkezi sinir sisteminde NPY (Nöropeptid Y) CART peptidi ile benzer lokalizasyonlara sahiptir. Daha önce yapılmış davranış çalışmaları, NPY peptidinin i.c.v. uygulanmasının daha çok anksiyolitik etkisi olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda i.c.v. CART ve NPY peptidlerinin birbirleri üzerlerine kompetetif etkilerini araştırmak için beş deney grubu oluşturulmuştur. Bunlar, sham (n=10), CART (n=10), NPY (n=10), CART-NPY (n=10), NPY-CART (n=10) gruplarıdır. Wistar türü erkek sıçanlardan oluşan gruplara açık alan testi, yükseltilmiş artı testi ve zorunlu yüzme testi uygulanmıştır. Ayrıca davranış testleri sonrası sıçanlar dekapite edilerek beyinleri homojenize edilmiş ve beyin dokularında bu iki peptidin miktar tayini yapılmıştır. Çalışmamız i.c.v. olarak uygulanan CART peptidinin anksiyojenik olduğunu, Porsolt yüzme testinde ise deney hayvanlarının öğrenilmiş çaresizliğe girmesini engellediğini göstermiştir. NPY peptidi anksiyolitik etki gösterirken, Porsolt yüzme testinde ise immobilizasyon süresini azaltıp, çabalama süresini etkilememiştir. Ayrıca sonuçlarımız bu iki peptidin kompetetif etkileşiminde anksiyojenik CART peptidinin anksiyolitik NPY peptidini baskıladığını göstermiştir.Anahtar Kelimeler : NPY, CART, Anksiyete, Sıçan, Davranış
Özet (Çeviri)
CART 55-102 peptide is localised in the central nervous system in the areas such as ventral segmental area, amygdala, hypothalamus, and hippocampus where the emotional activity is regulated. Up to date, studies on the effects of intracerebroventricular (i.c.v) CART application on behaviour are limited; however, the results suggest that this peptide is anxiogenic. In the central nervous system, Neuropeptide Y (NPY) has similar localizations with CART. Previous behavioural studies have shown that i.c.v application of NPY has anxiolytic like effects. In our study, we established five experimental groups in order to study the competitive effects of NPY and CART peptides on each other. These are sham (n=10), CART (n=10), NPY (n=10), CART-NPY (n=10), and NPY-CART (n=10) groups. Open field test, elevated plus maze test and Porsolt?s forced swimming test are applied to the Wistar male rats for behavioural analysis. Moreover, rats are decapitated after the behavioural tests and the amount of these two peptides in their brain are quantified. Our study revealed that i.c.v administration of CART peptide is anxiogenic and in the Porsolt?s forced swimming test it inhibits animals undergoing learned despair. While NPY peptide shows an anxiolytic effect, in the Porsolt forced swimming test it reduced the immobilization time whereas it did not have any effect on the climbing time. Furthermore, our results showed that during the competitive interaction of these two peptides anxiogenic CART peptide suppressed the anxiolytic NPY peptide.