Analysis of candidate cocaine and amphetamine regulated transcript (CART) genes:Changes in erk phosphorylation in N2A cells
Aday kokain ve amfetamin ile regüle edilen transkript (CART) reseptör genlerinin analizi: N2A hücrelerinde erk fosforilasyonundaki değişimler
- Tez No: 539716
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN YANIK, DOÇ. DR. ÇAĞDAŞ DEVRİM SON
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Genetik, Nöroloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Genetics, Neurology
- Anahtar Kelimeler: CART, CART aday reseptörleri, ERK fosforilasyonu, G protein kenetli reseptörler, CART, CART receptor candidates, ERK phosphorylation, G Protein Coupled Receptors
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
CART merkezi ve çevresel sinir sisteminde yaygın olarak eksprese edilen, sinir ileticileri ve tokluk hormonu olan leptin ile pozitif olarak regüle edilen hormonlar olarak bilinen CART peptidlerini (CART 55-102 and CART 62-102) kodlayan gendir. Bu nöropeptidler beslenme davranışını, metabolik hızı, aşırı yeme isteğini (hiperfaji), obesiteyi, tip 2 diyabeti, ödül mekanizmasını, kemiklerin yeniden biçimlenmesini, algısal süreci, stres ve endişeyi, kardiyovasküler fonksiyonu, sindirim sistemi gelişmesini kontrol etmekte önemli görevlere sahiptir. CART'ın önemli olmasına rağmen, onun reseptörleri henüz keşfedilememiştir. CART'ın moleküler ve hücresel yolaklarını anlamak için CART reseptörlerinin tanımlanması yüksek önceliğe ve öneme sahiptir. CART bağlanmasıyla ilgili yapılan çalışmalarda, CART 55-102'nin hücre dışı sinyal ile regule edilen kinaz (ERK) 1 ve 2' nin doz ve zamana bağlı aktivasyonunu indüklediği tespit edilmiştir. Ayrıca, CART 55-102'ın genistein ve pertussis toksin tarafından engellenmesi bir sonraki basamakta olan MEK1 and 2 kinazlarının sinyal yolağına dahil olduğunu göstermiştir. Bu nedenle, CART 55-102 sinyalinde Gi/Go'a bağlı G protein kenetli reseptörün (GPKR) rolü olduğu düşünülmektedir. Mikrodizi çalışmaları binlerce GPKR gen ürününü analiz etmek için kullanılmıştır. İncelenen genlerin arasından CART reseptör gen/genleri olabilecek 7 gen adayı belirlenmiştir. Bu çalışmada, farklı 7 CART aday reseptör genini N2a hücrelerinde (fare nöroblastoma hücreleri) express etmeyi ve onları CART 62-102 ile uyarıp, Western Blot ile ERK 1 ve 2 fosforilasyonunu (p-ERK) analiz etmeyi amaçlıyoruz. Hipotezimize göre, aday reseptör gen veya genleri CART varlığında N2a hücrelerinde p-ERK'i artırabilir. Sonuçlarımıza göre, hücreler 7 aday gen ile transfekte edildiği zaman p-ERK 1/2 sinyali saptanamamıştır. Bu genleri olası CART reseptör adayları olarak doğrulamak için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
CART is widely expressed in both the central and peripheral nervous system. It encodes CART peptides (CART 55-102 and CART 62-102) that are neurotransmitters and hormones and are positively modulated by leptin which is a satiety hormone. These neuropeptides have important roles in controlling feeding behavior, metabolic rate, hyperphagy, obesity and type 2 diabetes, drug reward, bone remodeling, sensory processing, neuroendocrine function, stress, anxiety, cardiovascular function, gastrointestinal development. Despite the importance of CART, its receptor has not been discovered yet. To understand molecular and cellular pathways of CART, identification of the CART receptor has a high priority. Studies related to binding of CART showed that CART 55-102 induced dose and time dependent activation of extracellular signal-regulated kinase (ERK) 1 and 2. Moreover, inhibition of CART 55-102 by genistein and pertussis toxin indicated that the upstream kinases MEK1 and 2 were involved the signaling pathway. Therefore, a role for the Gi/Go coupled G protein coupled receptor (GPCR) in CART 55-102 signaling was considered. Microarray studies were used to analyze over a thousand GPCR signaling related gene products. Among which, 7 candidate genes that may be a CART receptors were determined. In this study, we aimed to express these 7 different candidate CART receptor genes into N2a cells (mouse neuroblastoma cells), stimulate them with CART 62-102 and analyze ERK 1 and 2 phosphorylation (pERK) using Western Blot. We hypothesized that candidate gene/s might increase pERK in presence of a candidate CART receptor. The results show that p-ERK 1/2 signaling has not been detected when the cells were transfected with 7 candidate genes. In conclusion, further investigations are needed to be performed to confirm possibility of these genes candidacy as a potential CART receptor.