Vücut geliştirme sporu yapanlar ve spor salonuna giden aktif bireylerin, bazal metabolizma hızı ve bazı antropometrik ölçümlerinin karşılaştırılması
Comparison of basal metabolic rate and antropometic measure of Body builder and person who go to the gym (active individuals)
- Tez No: 336806
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İLKER YÜCESİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, Vücut geliştirme, Fitnes, Antropometri
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
AKKOÇ O. (2013). Vücut Geliştirme Sporu Yapanlar Ve Spor Salonuna Giden Aktif Bireylerin, Bazal Metabolizma Hızı Ve Bazı Antropometrik Ölçümlerinin Karşılaştırılması İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Hareket Antrenman Abd. Yüksek Lisans Tezi İstanbul. Bu çalışma, haftada en az 3 gün ve daha fazla spor yapan vücut geliştirme sporcuları ile aynı sıklıkta farklı antrenman yapan ve düzenli egzersiz yapmayan sedanterlerin istirahat metabolizma hızı, yağ yüzdesi ve bazı vücut bölgelerinin çevre ölçümlerinin karşılaştırılması amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya 18-41 yaş arası (27,49 ± 5,65); spor salonunda aktif spor yapan 36 kişi (AG), 24 vücut geliştirme sporcusu (VGG), 21 sedanter (SG) olmak üzere toplam 81 erkek katılmıştır. Araştırma kapsamında deneklerden yaş, boy, vücut ağırlığı, vücut çevre ölçümleri, deri kıvrım kalınlıkları ve biyoimpedans ölçümleri alınmıştır. Deri kıvrım kalınlığı 6 bölgeden ölçülmüş (göğüs, karın, iliyak, triseps, skapula, uyluk) ve Yuhasz formülülüne göre yağ oranı tespit edilmiştir. İstirahat metabolizma hızları BodyGem cihazı ile, biyoimpedans ölçümleri Tanita bc 418 ile, çevre ölçümleri mezüre ile yapılmıştır. Gruplar arası karşılaştırma için SPSS 21 programında ANOVA kullanılırken, çoklu karşılaştırmaların kontrolü için Bonferonni düzeltmesi uygulanmış, anlamlılık düzeyi (p?0,05), olarak alınmıştır. Korelasyon analizi için Pearson korelasyon kullanılmıştır (p?0,05). İstirahat metabolizma hızları hem VGG?nin hem de AG?nin SG?den yüksek bulunmuştur (p0,05). Vücut yağ yüzdesinde deri kıvrım kalınlığı ölçümü ile VGG ve AG arasında fark bulunmamış (p>0,05), anlamlı fark VGG ile SG arasında bulunmuştur (p?0,05). Biyoempedans yöntemi ile ölçülen yağ oranında sadece AG ile SG arasında fark bulunmuştur (p?0,05). Çalışmamız sonucunda istirahat metabolizma hızı antrenman şiddeti ve tipine bağlı olarak değişmemektedir. Bulgularımıza göre istirahat metabolizma hızına etki eden başlıcak faktör antrenmanla ilişki kurulmaksızın VKİ ve yağsız beden kitlesidir.
Özet (Çeviri)
AKKOÇ O. (2013). Comparison of basal metabolic rate and antropometic measure of Body builder and person who go to the gym (active individuals), İstanbul Universty Institute of Health Sciences. Movement Training Department. Master's Thesis. İstanbul. This study is made to compare the basal metabolic rates, fat percentage and circumference values of certain areas of body in body builder who are; doing training at least 3 times a week, doing fitness at same frequency and sedentary who do not do regular exercise. Study consisted of 81 (27,49 ± 5,65); male subjects; 24 bodybuilders, 36 physical active and 21 sedentary person. Scope of the research; Age, height, weight, circumference of some body parts, skinfold thickness and bioimpadance were measured. Skinfold thickneses were taken from 6 areas (chest, abdominal, iliac, triceps, scapula, thight) and body fat percentage was determined by the Yuhans formula. Resting metabolic rate with BodyGem device, circumference with clinders and biompendace with Tanita bc 418 was measured. For comparison between groups ANOVA test was used in SPSS 21. For the control of multiple comparisons Bonferronni correction was used. Significance level was accepted as (p0,05). According to Skinfold thickneses measures; There was no difference between VGG and AG in body fat percentage (p>0,05).