Bipolar bozukluk tanılı hastalara uygulanan bireysel psikoeğitimin yineleme hızı-işlevsellik ve yaşam kalitesine etkisi
Affect of individual psychoeducation on relapse rate -functioning and quality of life of patients with a diagnosis of bipolar disorder
- Tez No: 336843
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, bireysel psikoeğitim, yineleme, yaşam kalitesi, işlevsellik, Bipolar disorder, individual psychoeducation, relapse, quality of life, functionality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bipolar bozukluk, genel olarak uzun süreli ve yineleyici olup, bireysel ve toplumsal uyum bozukluğuna neden olarak hasta ve ailesini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu sorunların çözümü için psikoterapötik yaklaşımlar gereklidir. Psikoeğitim maliyetinin düşük olması ve kolay uygulanabilirliği gibi nedenlerle ülkemiz koşulları için uygun görülmektedir. Deneysel tasarım tipinde planlanan araştırmanın amacı bipolar bozukluk tanılı hastalara uygulanan bireysel psikoeğitimin yineleme hızı, işlevsellik ve yaşam kalitesine etkisini belirlemektir. Çalışma toplam 82 hasta (deney grubu: 41 ve kontrol grubu: 41) katıldı. Psikoeğitim programı bireysel olarak haftada bir defa dört oturum şeklinde yürütüldü. Veriler, Hasta Bilgi Formu, İlaç Bilgi Formu, Morisky İlaç Tedavisine Uyum Ölçeği, Bipolar Bozuklukta İşlevsellik Ölçeği ve WHOQOL-BREF Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler program öncesinde, programdan 6 ay ve 12 ay sonra olmak üzere üç kez değerlendirildi. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler ki-kare ve t testi testleri kullanıldı. Hastaların benzer demografik özelliklere sahip oldukları, psikoeğitim alan grupta ilaçların iyileştireceğine dair inancın anlamlı derecede arttığı saptandı. Psikoeğitim sonrası 12. ayda hastalık yineleme hızları deney grubu hastalarında %18,9, kontrol grubu hastalarında ise %34,1 oaranında yineleme olduğu ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı saptandı. Deney grubundaki hastaların %71,4 oranında bir hastalık yinelemesi ile karşılaştığı, kontrol grubundaki hastaların ise %57,2 oranında birden çok hastalık yinelemesi ile karşılaştığı saptandı. Aynı şekilde deney grubundaki hastalarda hastaneye yatış saptanmazken, kontrol grubundakilerde ise %7,3 oranında hastaneye yatış belirlendi. Sonuç olarak, bireysel psikoeğitimin 12. ayda bipolar bozukluk hastalarında; hastalık yineleme hızları, yaşam kalitesi, işlevsellik ve ilaç uyumu üzerinde etkili olmadığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
In general, bipolar disorder; is a long-term and repetitive cause to the individual and social consistency significantly affects the patient and his family. Psychotherapeutic approaches are necessary to solve these problems. Because the psychoeducation involves low cost and has easy implementation; it can be considered appropriate for the conditions of our country. The aim of the study with experimental design; patients with a diagnosis of bipolar disorder applied to the planned relapse rate of individual psychoeducation, functionality, and quality of life to point out the effect. A total of 82 patients (experimental group: 41 and the control group: 41) participated. 4-week session psychoeducation program was performed as individual basis. Data is collected as; Patient Information Form, Drug Information Form, Morisky Medication Compliance Scale, Bipolar Disorder Functioning Questionnaire and using WHOQOL-BREF Quality of Life Scale. Data was evaluated three times as before the program, 6 months and 12 months after the program. With purpose of analyzing the data descriptive statistical methods, chi-square and t tests were used for testing. It is determined that the patients have similar demographic characteristics; psychoeducation was significantly increased in the group receiving medication to uphold the belief. After recurrence rate investigation of Psychoeducation for 12 months, relapse rates of 18.9% in the experimental group patients, 34.1% in the control group patients, but statistical significant difference between the groups was not found. 71.4% of patients in the experimental group have faced with single recurrence and 57.2% of patients in the control group were faced with multiple recurrence. In the same way, there were no hospitalizations with the experimental group patients, while the control group were 7.3% of hospitalizations. In conclusion, at the 12.month of individual psychoeducation does not effect the relapse rate, quality of life, functionality and medication adherence.