Farklı implant desteklerinde değişik teknik ve materyallerle hazırlanan alt yapıların kenar uyumunun karşılaştırmalı olarak incelenmesi
A comparative study of marginal fit of copings which was prepared with various techniques and materials' on different abutments
- Tez No: 336844
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BÜLENT ŞERMET
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kenar uyumu, implant destekli kuron, tam seramik, zirkonya, metal alt yapı, Marginal fit, implant-supported crown, all ceramic, zirconia, metal coping
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Araştırmamızda iki farklı implant desteğinde tam seramik alt yapılarla birlikte metal alt yapıların yapım tekniğinin kenar uyum açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda farklı kenar bitim şekillerine sahip iki tür simante implant abutmentı ve döküm yoluyla elde edilen krom-kobalt metal alt yapı, kopya freze tekniğiyle hazırlanan Zirkonzahn, CAD/CAM tekniğiyle hazırlanan Cercon, refraktör day tekniğiyle hazırlanan In-Ceram Alumina, ısı ve basınç altında presslenerek elde edilen IPS e.max Press olmak üzere 5 farklı alt yapı materyali kullanılmıştır. Sekizgen akrilik modele gömülü olan her iki tür implant abutmentı için her bir alt yapı grubundan 10?ar tane olmak üzere toplam 100 adet alt yapı örneği hazırlanmış ve örnekler basınç göstergeli bir düzenekle stereomikroskoba sabitlenmişlerdir. Sekizgen modelin her yüzeyinde rastgele seçilmiş 3 noktadan x50 büyütmede, stereomikroskop yardımı ile toplam 24 adet (8x3) kenar aralığı ölçümü gerçekleştirilmiştir. Alt yapıların ölçümleri tamamlandıktan sonra alt yapılar, implant dayanaklarına sabit basınç altında simante edilmiş ve herbir örneğin kenar aralığı ölçümü yine çepeçevre 24 noktadan stereomikroskop altında gerçekleştirilmiştir. Herbir örneğin kenar aralığı değeri 24 noktadan yapılan ölçümlerin ortalaması alınarak elde edilmiştir. Alt yapı sistemlerinin birbirleriyle, abutment gruplarının birbirleriyle ve kendi aralarında karşılaştırılması ve simantasyonun kenar uyumuna etkisinin istatistiksel değerlendirmesi yapılmıştır. Çalışmamızın sonunda, kenar uyumu açısından en iyi değerler Cercon alt yapılarda görülmüştür. Metal alt yapılar en yüksek değerler ile diğer alt yapıların gerisinde kalmıştır. Alt yapılar bulgularımıza göre kenar aralığı en az olandan en fazlaya doğru aşağıdaki gibi sıralanmıştır; Simantasyon öncesi; 90 derece basamaklı abutment için hazırlanan alt yapılar: Cercon (52,02?m), IPS e.max Press (66,01?m), Zirkonzahn (88,52?m), İn-Ceram (89?m), Metal (109,5?m) 135 derece basamaklı abutment için hazırlanan alt yapılar: Cercon (46,5?m), IPS e.max Press (58,01?m), İn-Ceram (80?m), Zirkonzahn (94,5?m), Metal (115?m) Simantasyon sonrası; 90 derece basamaklı abutment için hazırlanan alt yapılar: Cercon (62,51?m), IPS e.max Press (74,01?m), İn-Ceram (97?m), Zirkonzahn (100?m), Metal (116?m) 135 derece basamaklı abutment için hazırlanan alt yapılar: Cercon (47,5?m), IPS e.max Press (67,53?m), İn-Ceram (91?m), Zirkonzahn (100,5?m), Metal (123?m) 135 derece basamaklı abutment grubuna ait metal alt yapıların simantasyon sonrası kenar aralığı değeri (123?m) hariç çalışmada incelenen tüm kuron alt yapılardan elde edilen kenar aralığı değerleri klinik kabul edilebilir sınırlardadır (< 120 ?m). Alt yapıların simantasyon sonrasındaki kenar aralığındaki artış da yine klinik kabul edilebilir sınırlarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Our aim is to evaluate fabrication techniques of recently introduced all-ceramic copings, together with metal copings in terms of marginal adaptation on two different abutments in our study. We used two cementable implant abutments with different marginal designs and five different copings which are casted chrome-cobalt metal coping, Zirkonzahn with copy milling technique, Cercon with CAD/CAM technique, In Ceram Alumina with slip cast technique, IPS e.max Press which was prepared under pressure with heat. For both types implant abutments which are embedded in an octagonal acrylic model, we prepared 10 samples for each coping group and total of 100 samples. Samples are secured to stereomicroscope with pressure gauge apparatus. A total 24 marginal gap measurements was done from randomly selected 3 points octagonal model under x50 magnification with stereomicroscope. After completing the measurements coping materials are cemented to implant abutments under constant pressure and samples? marginal gap measurements once again are done from 24 points with stereomicroscope. Each samples marginal gap values are obtained by calculating 24 points average. The statistical analysis of the groups on the coping systems, implant groups and the effect of cementation on marginal fit were made. At the end of the study we observed the best marginal fit scores from the Cercon and the highest scores from metal copings. According to our data copings are listed from the respectively as follows; Before cementation; Copings prepared for abutment with 90 degree shoulder: Cercon (52,02?m), IPS e.max Press (66,01?m), Zirkonzahn (88,52?m), In-Ceram (89?m), Metal (109,5?m) Copings prepared for abutment with 135 degree shoulder: Cercon (46,5?m), IPS e.max Press (58,01?m), In-Ceram (80?m), Zirkonzahn (94,5?m),Metal (115?m) After cementation; Copings prepared for abutment with 90 degree shoulder: Cercon (62,51?m), IPS e.max Press (74,01?m), İnceram (97?m), Zirkonzahn (100?m), Metal (116?m) Copings prepared for abutment with 135 degree shoulder: Cercon (47,5?m), IPS e.max Press (67,53?m), In-Ceram (91?m), Zirkonzahn (100,5?m), Metal (123?m) All marginal gap values obtained from crown copings can be considered in clinically acceptable limits (< 120 ?m) except metal copings after cementation on abutment with 135 degree shoulder group (123?m). Increased marginal gap values after cementation are still clinically acceptable limits.