Adaptive thread and memory access scheduling in chip multiprocessors
Çok çekirdekli işlemcilerde uyarlamalı iş parçacığı ve bellek erişimi çizelgeleme
- Tez No: 336887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Adaptive scheduling, chip multiprocessors, inter-thread contention, thread phase prediction, multi-metric scoring
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İşletim sistemlerinde kullanılan mimari-kayıtsız iş parçacığı çizelgeleyicileri ve iş parçacığı-kayıtsız harici ana bellek erişim kontrol birimi çizelgeleyicileri nedeniyle çok çekirdekli işlemcilerin potansiyelleri tam olarak değerlendirilememektedir. Bu problemin çözümüne yönelik olarak iş parçacığı çizelgeleme için, iş parçacıkları arası çekişmeyi en aza indirmeyi amaçlayan ve bu doğrultuda iş parçacıkları çizelgeleyen uyarlamalı önbellek-sıradüzeni-farkında iş parçacığı çizelgeleyicisi sunulmuştur. Süreçlerin birinci seviye önbellek kullanım özelliklerini belirten yeni çok-metrikli puanlama tekniği geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Sunulan çizelgeleyicide, çizelgeleme iş parçacıklarının çok-metrikli puanlamaları esas alınarak gerçekleştirilir. Harici ana bellek erişim çizelgelemesi için ise, iş parçacıkları etkin olarak yürütme özelliklerine göre gruplandıran ve iş parçacıklarının hassas olarak önceliklendirebilen uyarlamalı işlem fazı tahmini ve iş parçacığı önceliklendirme tekniği sunulmuştur. Anahtar sozcukler: Uyarlamal cizelgeleme, cok cekirdekli islemciler, is parcacklar-aras cekisme, is parcacg faz ongorusu, cok-metrikli puanlama.
Özet (Çeviri)
The full potential of chip multiprocessors remains unexploited due to architecture oblivious thread schedulers used in operating systems, and thread-oblivious memory access schedulers used in o -chip main memory controllers. For the thread scheduling, we introduce an adaptive cache-hierarchy-aware scheduler that tries to schedule threads in a way that inter-thread contention is minimized. A novel multi-metric scoring scheme is used that specifies the L1 cache access characteristics of a thread. The scheduling decisions are made based on multi-metric scores of threads. For the memory access scheduling, we introduce an adaptive compute-phase prediction and thread prioritization scheme that efficiently categorize threads based on execution characteristics and provides fine-grained prioritization that allows to differentiate threads and prioritize their memory access requests accordingly.