Final phase inventory management of spare parts under nonhomogeneous poisson demand rate
Homojen olmayan poisson talep dağılımlı yedek parçaların son aşamada envanter yönetimi
- Tez No: 336908
- Danışmanlar: PROF. DR. NESİM ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enventer Kontrolü, Son Aşama, Yedek Parça Yönetimi, Inventory Control, Final Phase, Spare Part
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bir ürünün yaşam döngüsü üç aşamadan oluşmaktadır; ilk aşama, normal aşama ve son aşama. Son aşama, ürünün üretimden kaldırıldığı anda başlayıp, son müşteri sözleşmesi bitene kadar devam eder. Genel olarak bu süreç ürünün yaşam döngüsündeki en uzun aşamadır. Bu aşamada ürün üretilmemesine karşın yedek parçaları sağlanmaya devam edilmelidir. Bu yedek parçalar perakendeci seviyesinde, yasal zorunluluklar bitene kadar tutulmalıdır. Talep geçmişi ve tahminin yapılamamasından ötürü doğabilecek aşırı bekletme, ısmarlama, ürün ve sipariş maliyetlerini engellemek için perakendeciler sistematik bir yaklaşıma ihtiyaç duymaktadır. Bu problemde, talebin homojen olmayan Poisson dağılımla geldiği ve talep kurunun artış göstermeyen zamana bağlı bir fonksiyon olduğu varsayılmıştır. Problemdeki tüm maliyet parametrelerinin sabit ve bilindiği varsayımı altında sınırlı bir zaman aralığı için çözüm geliştirilmiştir. Bu çalışmada, perakendecinin problemini çözmek için iki adet sezgisel yaklaşım geliştirilmiştir. İlk yaklaşım bir sürekli envanter yöntemi olup, gelecek zamana ait talebin değerlendirmesine ve bir dizi deterministik probleminin çözümüne dayanmaktadır. İkinci yaklaşım bir aralıklı envanter yöntemi olup, aralık uzunluğu miyop olarak çözülen küçük problemlerin sonucuna göre değişiklik göstermektedir. Geliştirmil olduğumuz bir simülasyon aracıyla bu çözümler test edilmiştir. Bu çalışma, perakendecinin sipariş zamanı ve büyüklüğü konusunda etkili bir çözüm önermektedir. Yapmış olduğumuz sınırlı sayıdaki sayısal sonuçlara göre homojen talep dağılımı için optimal çözüme yakın sonuçlar vermektedir. Ayrıca bu çalışma, son aşamada homojen olmayan talep dağılımını kullanan ilk çalışmalardan biridir. Bu açıdan son aşama problemleri literatürüne bir katkıda bulunup, perakendeciler için sistematik bir sipariş yönetimi önermiştir.
Özet (Çeviri)
In product lifecycle, there are three phases, initial phase, normal phase and final phase. Final phase begins when the product is out of production, and ends when the last contract expires. It is generally the longest period in the lifecycle. Although the product is not manufactured any more, spare parts of the product need to be supplied to the market. Firms need to provide these parts at the retailer level until the end of the phase due to legal responsibilities. Because of lack of historical data and unavailability of forecasting, retailers need a systematic policy to decide replenishment quantity and time to prevent excessive holding, backordering, unit and setup costs. In our problem, we assume that demand of the spare part is a non-homogeneous Poisson process where the rate parameter is a non-increasing function of time. We consider all costs and lead time are fixed and known. Due to characteristics of the final phase, the planning horizon is taken as finite and known. In this study, we developed two alternative heuristics for retailer?s problem to minimize total cost during the final phase. First heuristic is a continuous-review policy based on estimation of future replenishments by solving series of deterministic demand sub-problems. Second heuristic is a periodic-review policy with variable period lengths, which solves myopic problems, by selecting subsequent time points to check inventory position. We also developed a simulation model to evaluate performances of the heuristics. This study provides an efficient way to decide on replenishment quantity and time. Limited numerical results show that heuristics provide near-optimal results for homogeneous cases studied in the literature. Moreover, this is one of the initial studies that considers final phase with non-homogeneous demand rate. In that sense, it makes a contribution to the literature of final phase problems and provides a systematic way of replenishment decisions for the retailers.