Non-equilibrium steady state phase transitions of various statistical models
Farklı istatistiksel modellerde denge dışı faz geçişleri
  1. Tez No: 336907
  2. Yazar: BAŞAK RENKLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CEMAL YALABIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Equilibrium Phase Transitions, Renormalization Group Theory, Monte Carlo Simulations, Critical Point, Critical Exponent, Universality
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Farklı sistemlerin denge dışı faz geçişleri değişik yollarla incelenmiştir. Bu sistemler farklı sıcaklıklı ısı banyoları ile etkileşmekte olup, denge dışı limitlerine Kawasaki-tipi (spin değişimi) stokastik dinamiği ile erişmektedirler. İlk olarak, kare örgülü, iki-sıcaklıklı ve korunumlu düzen parametreli spin-1/2 Ising modelinin kritiklik durumu, konum uzayı renormalizasyon grup metodu kullanılarak incelenmiştir. Denge dışı dinamikler, farklı sıcaklıklarla (Tx ve Ty), x ve y yönlerinde gerçekleşen spin değişimleri için farklı zaman ölçek sabitleriyle sağlanmıştır. Bu çalışma ile sisteme ait çok parametreli kritik yüzey ilk defa sunulmuştur. İlgili kritik üsteller elde edilmiş olup, sürer durumlar için elde edilen üstellerin denge dışı faz geçişlerinin farklı evrensellik sınıfı özelliğini gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca, iki-boyutlu kare örgülü iç içe geçmiş iki adet Ising modelinden oluşan sekiz-köşe modelinin sürer durum faz geçişleri Monte Carlo simülasyonu yolu ile çalışılmıştır. Birbirinden bağımsız dört farklı 60 milyon Monte Carlo adımı içeren simülasyonlardan yararlanılmıştır. Sistem dinamiklerini oluşturan spin değişimleri alt örgüler içerisinde gerçekleşmektedir. Sistemi etkileyen ısı banyolarından biri sonlu sıcaklıkta iken diğeri sonsuz sıcaklıktadır. Bu limitte, hesaplanan kritik üsteller, denge Ising modeli evrensellik sınıfı ile tutarlılık göstermektedir. Anahtar sozcukler: Dengede Olmayan Faz Ge¸ci¸sleri, Renormalizasyon Grup Teorisi, Monte Carlo Sim¨ulasyonu, Kritik Nokta, Kritik Ustel, Evrensellik.
Özet (Çeviri)
Non-equilibrium phase transitions of different systems are investigated by several methods. Both of these separate systems are in contact with thermal baths with different temperatures and taken to be driven to the non-equilibrium limits by spin exchange (Kawasaki) dynamics. First of all, the criticality of the two-finite temperature spin-1/2 Ising model with a conserved order parameter on a square lattice is studied through a real space renormalization group transformation. The dynamics of the non-equilibrium system are characterized by means of different finite temperatures (Tx and Ty), and also different time-scale constants for spin exchanges in the x and y directions. Based on the RG flows, the critical surface of the system is obtained as a function of these exchange parameters. It is the study in which the full critical surface of this system is reported. Critical exponents of this system are obtained for phase transitions at all limits, and indicate the different universality class properties of the non-equilibrium phase transitions. Secondly, steady state phase transitions of the eight-vertex model, formulated by two interlacing two-dimensional Ising models on square lattices, are studied through four independent Monte Carlo simulations, each with 60 million Monte Carlo steps. To obtain an isotropic system, the spin exchanges are considered to occur within the sublattices. One of the thermal baths coupled to the sublattices has a finite temperature while the other is infinite. The obtained critical exponents are consistent with the equilibrium Ising universality class at this limit.