Sürmene yöresi geleneksel konut mimarisinin incelenmesi
The Research of Sürmene traditional hausing architecture
  1. Tez No: 33691
  2. Yazar: FİLİZ AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİNÇ ERTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürmene, Geleneksel Konut, Röleve
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
ÖZET Sürmene Yöresi Geleneksel Konut Mimarisinin İncelenmesi Günümüzde birçok alanda olduğu gibi mimarlık alanında da her açıdan büyük değişiklikler hızlı bir şekilde oluşmakta ve bunun sonucu olarak da geleneksel konut mimarimiz yok olmak tadır. Geleneksel konut mimarimizin korunması için yapılan çalışmalar ise yeterli olamamaktadır. Bu nedenle geleneksel konut mimarimiz içinde özgün konut örnekleri ile dikkat çeken Sürmene yöresi incelemeye alınmıştır. Çalışmada sırası ile yörenin tarihsel ve fiziksel durumu ile ekonomik yapısı, geleneksel konut mimarisini etkileyebi lecek şekilde oluşan yerleşim bölgelerinin özellikleri, gele neksel konutların yapısal ve mimari özellikleri incelenmiş tir. Çalışma sırasında, gözlem ve incelemeye dayanzn alan a- raştırması yöntemi ile örnekler seçilmiştir. Bu örnekler fo toğraf ve röleve tekniği ile incelenmiştir. Çalışmalar sırasında geleneksel konutların günümüz in sanlarının ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde değişikli ğe uğradığı görülmüştür. Bu nedenle yeni yapıların, ihtiyaç lara cevap verebilecek ve geleneksel konut mimari özellikleri ile bağdaşabilecek şekilde tasarlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Research Of Sürmene Traditional Housing Architecture Like, in many field, great changings in architecture have happened at every point recently and as a result of this our treditional housing architecture is disappearing. The efforts made for protecting our traditional housing architecture can't be enough. That's why. Sürmene drawing attention with its particular samples in our traditional housing architecture has been started to be examined. In this study, the economical structure, historical and physical situation of the area, the specifications of residency-areas occured in a position which will be able to affect the traditional housing architecture and architectural and structural specifications of the traditional housing have been examined in turn. The samples have been selected the area- examination system based on observation and examination during this work, this semples have been examined with the technique of photography and roleve. It has been seen, at the and of the study that the traditional houses have been changed as having a capicity enough to supply with the needs of the people present. So, the new buildings must be designed as the ones which will suit with the housing specif icaions of the traditional architecture and will supple for the new necessities. KEY WORDS: Sürmene, Traditional Housing, Roleve. VI