Kobalt (II) Q (florobenzoat)N.N'- dietilnikotinamid'n fare (Mus musculus) karaciğer üzerine histopatolojik etkiler
In this study, intraperitoneal route given various doses of cobalt (II), Q (Florobenzoat) N, N '-dietilnikotinamid'in mouse (Mus musculus) effects on the liver was investigated by histopathologically
- Tez No: 336955
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERSAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kobalt, Fare, Histopatoloji, Karaciger, Cobalt, Mouse, Histopathology, Liver
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalısmada, intraperitonal yolla çesitli dozlarda verilen kobalt (II) Q (florobenzoat)N.N'-dietilnikotinamid'in fare (mus musculus) karacigeri üzerine etkilerihistopatolojik yöntemle arastırıldı.Çalısmamızda rastgele seçilen 45-50 günlük 30-35 gram agırlıgında sahip 50 adeteriskin erkek fare (Mus musculus ) kullanılarak her grupta 10 fare bulunan bir kontrolve dört deney grubu olusturuldu. Kontrol grubundaki hayvanlara serum fizyolojik,deney gruplarına ise sırasıyla 0.1, 0.5, 1 ve 2 mg/kg kobalt intraperitonal yolla tekdoz olarak enjekte edildi.Çalısma süresi sonunda hayvanlardan eter anestezisi altında karaciger örneklerialınarak %10'luk formaldehit solüsyonunda 48 saat tespit edildi. Daha sonra rutinhistolojik metotlarla parafin bloklar hazırlanarak 3?5? kalınlıgında kesitler alınıphematoksilen-eozin boyalarıyla boyandı. Bu kesitler ısık mikroskobu altında(Olympus BX51) histopatolojik yönü incelendi.Isık mikroskop incelemelerinde 1 ve 2 mg/kg dozunda kobalt bilesigi enjekte edilendeney grubundaki hayvanların hücrelerinde daha fazla piknotik görünüm,sitoplazmalarında bozulmalar, nekroz ve hiperemi gibi dejenerasyonlar tespit edildi.Elde edilen verilere göre, kobalt( II) Q (Florabenzoat) N.N'- dinikotinamid'inkaraciger dokusunda dejeneratif bozukluklara neden olma sebebinin, bu dokununözellikle agır metallerin toksik etkilerine karsı kobalt gibi agır metal baglayıcıproteinleri sentezleyerek detoksifikasyon merkezi olarak islev görmesi nedeniyleoldugu düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, intraperitoneal route given various doses of cobalt (II), Q(florobenzoat) N, N '-dietilnikotinamid'in mouse (Mus musculus) effects on the liverwas investigated by histopathologically.30-35 per day 45-50 grams with our study, 50 randomly selected adult male mouse(Mus musculus) using the 10 mice in each group and a control group consisted offour experiments. Saline was administered intraperitoneally to animals in the controlgroup means. Experimental groups, respectively, 0.1, 0.5, 1 and 2 mg / kg of cobaltas a single dose was injected intraperitoneally way.At the end of the study period liver samples were collected from animals under etheranesthesia were 10% formaldehyde solution for 48 hours. Then the paraffin blocksprepared for routine histological methods whether 3-5? thick sections stained withhematoxylin-eosin. These sections under a light microscope (Olympus BX51) andwere evaluated histopathologically.Light microscopy studies 1 and 2 mg / kg dose of test groups were injected with acompound of cobalt more pyknotic cells, appearance, deterioration in the cytoplasm,such as hyperemia degeneration and necrosis were determined. According to the dataobtained, cobalt (II) Q (Florabenzoat) N, N '- dinikotinamid'in cause of liver tissue tocause degenerative disorders, the tissue against the toxic effects of heavy metals,particularly heavy metals such as cobalt-binding proteins to function as a synthesis ofthe detoxification center considered.