Modifiye edilmiş alkil amonyum nanobentonit kullanılarak kesikli sistemde sulu ortamda bulunan fenol ve 4-klorofenolün uzaklaştırılması
Removal of phenol and 4- chlorophenol from aqueous solution using modified alklylammonium nanobentonite by back system
- Tez No: 336977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bentonit, Modifikasyon, Adsorpsiyon, Fenoller, Atık su, Bentonite, Modification, Adsorption, Phenols, Waste water
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Fenol ve klorofenoller, düşük derişimlerde bile suda yaşayan canlılarda toksik etki gösterirler. Bu çalışmada fenol ve 4-klorofenolün modifiye edilmiş alkil amonyum nanobentonit kullanılarak kesikli sistemde, sulu ortamdan uzaklaştırılması amaçlanmıştır. Fenol ve 4-klorofenolün adsorplanmasında denge zamanının belirlenmesi, adsorpsiyon hızına başlangıç derişiminin etkisi, pH etkisi ve rejenerasyon olanağı incelenmiştir. Bu amaçla modifiye edilmiş alkil amonyum nanobentonit numunelerine, fenol ve 4-klorofenolün değişik zaman aralıklarında adsorpsiyon olayı incelenerek artan fenol ve 4-klorofenol derişimleri ile adsorpsiyon denge zamanı belirlenmiştir. Nanobentonite adsorplanma miktarı; fenol için 4,69 mg/g, 4-klorofenol için 6,18 mg/g sırasına göre artış göstermektedir ve maksimum adsorpsiyon denge süresi yaklaşık 45 dakika olarak bulunmuştur. Ayrıca, nanobentonitlerin 30 % (v/v)? luk etanol çözeltisi kullanılarak rejenerasyon olanağı incelenmiştir. Adsorpsiyon çalışmaları 25, 35 ve 45oC`lerde gerçekleştirilmiştir. Modifiye edilmiş alkil amonyum nanobentonit numunelerine adsorpsiyondan önce ve sonra FTIR, SEM, EDX, DTA-TGA XRD, KDK, XRF ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Ayrıca fenol ve 4-klorofenol?ün başlangıç konsantrasyonlarının modifiye edilmiş alkilamonyum nanobentonitin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu araştırılmıştır. Deney sonuçlarının Freundlich izoterm modeline daha uygun olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phenol and 4-chlorophenol are toxic to other organisms in aqueous media even at very low concentrations. This study deals with the removal of phenol and 4-chlorophenol from the aqueous media in a batch system by the use of modified alklylammonium nanobentonite. The equilibrium time of the adsorption of phenol and 4-chlorophenol, the effect of the initial concentration upon the adsorption rate, the effect of the pH and the possibility of regeneration have been examined. Apart from those, the possibility of regenerating the used nanobentonite with the use of 30 % (v/v) ethanol solution. The adsorption studies carried out at 25oC, 35oC and 45oC temperatures. Modified alklylammonium nano-bentonite examined by the use of FTIR, SEM, EDX, XRD, XRF, KDK and DTA-TGA and chemical analysis techniques before and after the adsorption process. Also the effect of the initial phenol and 4-chlorophenol concentration on the removal efficiency and the related adsorption isotherms Langmuir and Freundlich was investigated. The adsorption was observed to take place according to the Freundlich isotherm.