Ultrasonik depolimerizasyon
Ultrasonic depolymerization
- Tez No: 336976
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ÖZHAN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrases, sürekli izleme yöntemi, polimer degredasyonu, Ultrasound, continuous monitoring method, degradation of the polymer
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada seyreltik poliakrilamit çözeltisinin ultrasonik depolimerizasyonu gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık, ışık, çeşitli kimyasallar ve ultrases uygulanması ile polimerler zincir kırılmasının (depolimerizasyon); uygulama ve akademik bakımdan büyük bir potansiyele sahip olduğu ispatlanmıştır. Diğer degradasyon süreçlerinden farklı olarak çözelti içerisindeki polimerlerin ultrasonik depolimeriasyonu (zincir kırılması) polimer zincirlerinin kırılmasının tercihen zincirlerin ortasına yakın yerlerden olduğu rastgele olmayan bir süreçtir. Ultrasonik zincir kırılmasının kesin mekanizması hala tartışmalıdır, ancak ultrasonik kavitasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan hidrodinamik kuvvetlerden kaynaklandığı genel olarak kabul edilmektedir. Sonikasyon süreci boyunca en mümkün kimyasal bağ kırılır ve ultrases yan zincir reaksiyonlarına ya da monomer birimlerinin varlığına yol açmaz. Genel anlamda zincir kırılmasında polimerlerin molekül ağırlığı azalır ve sonuç olarak limit bir molekül ağırlığı ve limit bir viskozite değerine yaklaşılır. Böylece polimerlerin molekül ağırlığının ve viskozitelerinin kontrollü şekilde azaltılması mümkündür. Ultrasonik zincir kırılmasının kinetik çalışması kırılmanın mekanizmasını anlayabilmek ve kontrol edebilmek için önemlidir. Geleneksel olarak ultrasonik zincir kırılması deneylerinde molekül ağırlığının ölçümü uzun ve fazla gayret gerektiren sıralı örnekleme tekniğiyle yapılmaktadır. Deneysel hatalar da çeşitli teorik modellerin ayrımını yapmayı zorlaştırmaktadır. Bu çalışmanın amacı çözelti içerisinde ultrasonik polimer zincir kırılmasında viskozite ölçümleri kullanarak sürekli izleme yönteminin gücünü kullanmaktır. Bu yöntem kırılma sürecinin her anındaki viskoziteyi verir ve zincir kırılmasının teorik modellerinin yeniden incelenmesini, sonuçların karşılaştırılmasını mümkün kılar.
Özet (Çeviri)
In this study the, ultrasonic depolymerization of dilute polyacrylamide solution was realized. The degradation (depolymerization) of polymers by the action of temperature, light, various chemical reagents and ultrasound has proven to be a subject of great potential application and academic interest. The ultrasonic depolymerization (chain scission) of polymers in solution, unlike other degradation processes, is a nonrandom process in which the scission of polymer chains occurs preferentially near the middle of the chains. The exact mechanism of ultrasonic chain scission is still some debate, however, it is generally agreed that hydrodynamic forces may originate as a result of ultrasonic cavitation. During the process of sonication, only most susceptible chemical bond breaks and ultrasound does not lead to side chain reactions or to existince of momoner units. In general terms, in chain scission, the molecular weight of polymers decrease and eventually approaches a limiting molecular weight and limit viscosity. Therefore, a controlled reduction of the molecular weight of polymers is possible. The study of the kinetics of ultrasonic chain scission is important in understanding and to be able control the underlying mechanisms of scission. Until recently it was difficult to study of evolution of the molecular weight in time. Traditionally, in ultrasonic chain scission experiments, the measurement of the molecular weight has been performed by sequential sample technique in which is long and requiring much effort. Also, experimental errors did not allow one to discriminate between various theoretical models. The purpose of this study is to bring the power of the continuous monitoring method using measurement of viscosity to study of ultrasonic polymer degradation in solution. This method gives the viscosity at every moment of the scission process and make possible to review theoretical models of chain scission and compare their predictions.