Çıldırım Kaynağı (Emirdağ, Afyonkarahisar)'daki Cobitis simplicispinna Hanko, 1924 'nın metazoon parazit faunası üzerine bir araştırma
An investigation on metazoan parasite fauna of Cobitis simplicispinna Hanko, 1924 from Çıldırım Spring (Emirdağ, Afyonkarahisar)
  1. Tez No: 336982
  2. Yazar: BAHAR KÖSEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OĞUZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Cobitis simplicispinna, Crowcrocoecum skrjabini, Gyrodactylus cobitis, Cobitis simplicispinna, Crowcrocoecum skrjabini, Gyrodactylus cobitis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
Bu çalışmada, Eylül 2009 ile Ekim 2011 tarihleri arasında Pınarbaşı su kaynağından temin edilen 49 Cobitis simplicispinna Hanko, 1924'nın parazitleri üzerinde incelemeler yapılmıştır. Konak balıklarda 3 parazit türü tespit edilmiştir. Konak balık bireylerinin solungaç lameli ve yüzgeçlerinde 267 adet Gyrodactylus cobitis (%58.0, 9.2±10.1); bağırsak boşluğunda 116 adet Crowcrocoecum skrjabini (%58, 4.0±3.7) ve 198 adet Acanthocephala sp. (%86, 4.6±3.5) bulunmuştur. Bu türlerden C. skrjabini Türkiye parazit faunası, diğer türler ise mevcut araştırma alanı için yeni kayıt özelliği taşımaktadır. Böylece çalışma sonuçları ile ilgili parazit türlerinin coğrafik yayılışlarına yeni bir lokalite eklenmiştir. Ayrıca her bir parazit türüne ait enfeksiyon yaygınlığı ile ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyon yoğunlukları, mevsimlere, balık boy ve eşey gruplarına göre değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the parasite presences of parasites on 49 Cobitis simplicispinna from Pınarbaşı spring water, Turkey were investigated between September 2009 and October 2011. Three parasite species were determined in the host fishes: 267 Gyrodactylus cobitis (%58.0, 9.2±10.1) was found on gill branches and fins of the host fish specimens; 116 Crowcrocoecum skrjabini (%58, 4.0±3.7) and 198 Acanthocephala sp. (%86, 4.6±3.5) were found in intestine of the host fish. Among these species, Crowcrocoecum skrjabini is a new record for parasite fauna of Turkey, and the other two species are new records for the present study area. As a result of this, a new locality has been added to geographical invasions of the parasite species. In addition, minimum-maximum and mean intensity of parasites and infection prevalence were determined using seasonal data, size and sex distribution of the host fish.