Bilgisayarlı tomografide yetişkin ve çocuk hastalar için farklı sistemlerde uygun klinik protokollerin saptanması
Investigation for optimal clinical protocols of adult and pediatric patients in different CT systems
- Tez No: 337008
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN BOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CTDI, ACR, AAPM, Doz, Kalite Kontrol, Doz Optimizasyon, Protokol, CTDI, ACR, AAPM, Dose, Quality Control, Dose Optimization, Protocol
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Nükleer Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın amacı, BT incelemelerinde minimum radyasyon dozu ile diagnostik amaç için uygun görüntüleri elde etme amacıyla BT protokollerini belirlemek ve optimize etmektir. Buna ek olarak ülkemizde yetişkin ve çocuk hastaların BT uygulamalarından aldıkları radyasyon dozlarının geniş bir popülasyonda saptanarak ülkemize ait referans doz seviyeleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlayacaktır. Bu dozimetrik çalışmaların yanı sıra her bir sistem için performans testleri yapılmıştır. Referans değerlerin saptanması, BT kullanıcılarının kendi uygulamalarını ve sistem performansını değerlendirmesini sağlayacaktır. Bu tez çalışmasında on farklı marka model çok dedektörlü bilgisayarlı tomografi (ÇDBT) sisteminin kalite kontrolü yapılmış ve kliniklerde en fazla uygulanmakta olan dört inceleme tipi (Yetişkin rutin beyin, toraks, abdomen ve çocuk abdomen) için uygun klinik protokoller belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to specify and optimize CT scan protocols in order to obtain images which are eligible for diagnostic purposes with minimum radiation dose. This study will also provide reference dose levels by providing patient dose information from both adult and pediatric CT studies from a wide population in our country. Performance tests were performed for each system, as well as these dosimetric studies. The proposed reference values will help CT users to evaluate their own clinical practices and system performances. In this study, ten different models of multi detector computed tomography system?s quality controls were carried out and eligible protocols for four different examinations (adult routine brain, thorax, abdomen and pediatric abdomen) that are commonly used in clinics tried were determined.