EMP jeneratörünün incelenmesi ve tasarımının oluşturulması
Investigating and design of an EMP generator
- Tez No: 337012
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇEREZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EMP, Elektronik Malzeme, Bilgisayar Simülasyonu, EMP, Electronics Component, Computer Simulation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Kısa süreli Elektromanyetik Darbelerin (EMP) günümüzdeki önemi, uygulama alanları genişledikçe gitgide artmaktadır. Bu darbeler en çok savunma sektöründe kullanılmaktadır. Fakat bunların en bilinen uygulamasının, elektronik malzemelerin geçici, yüksek genlikli elektromanyetik darbelere karşı dayanıklılığını incelemek olduğunu söylemek mümkündür. Bunun yanında son zamanlarda EMP?den, savaş ortamında düşmanın haberleşme sistemlerinin çökertilmesi ve polisten kaçan otomobillerin geçici ani elektromanyetik (EM) darbelerle durdurulması için yararlanılması düşünülmektedir. Yukarda bahsedilen uygulamaları gerçekleştirmek için öncelikle EMP üretmek gerekir. Birçok tasarımın ilk aşaması olarak görülen bilgisayar simülasyonu aşaması, fiziksel tasarımda meydana gelebilecek aksaklıkları kolay bir şekilde düzeltip, optimal bir tasarım mekanizması sunacağından genelde EMP jeneratörü tasarımında da ilk aşama olarak görülmektedir. Bu çalışma, EMP fenomeninin incelenmesi, literatürde araştırılması ve bir EMP sisteminin fiziksel olarak inşa edilmesinden önce bilgisayar ortamında tasarımının gerçekleştirilmesinden ibarettir. Tasarımın sonunda elde edilen çıktılardan sistemin elektronik malzemelerin hassaslık testlerinde kullanıp kullanılamıyacağı tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of short duration Electromagnetic Pulses (EMP) nowadays as the application areas of it extending is inreasing. These pulses mostly used in defence sector. However most known application of these pulses is investigating the hardness of the electronics components to the transient high amplitude short pulses. Besides lately it is thougt that it can be used for damaging the communication equipment of the enemy in war conditions and to stop the automobiles which escape from the police. Realizing the above mentioned applications first of all it is necessary to generate the EMP. Computer simulation stage which is seen as a first stage of many designs, is generally first stage of the EMP generator design to correct the mistakes that can be occured in physical design and provide an optimal design mechanism. This study consists of investigating the EMP phenomenon, researching it in literature and before building a physical system, realizing the design in the computer simulation environment. At the result of the design it is discussed that if it can be used in electronics components susceptibility investigations or not.