Investigation of the role of OR2A7, expression level on epithelial-mesenchymal plasticity (EMP) in colorectal cancer cell lines
OR2A7, ekspresyon düzeyinin kolorektal kanser hücre hatlarında epitelyal mezenkimal plastisite (EMP) gelişimindeki rolünün araştırılması
  1. Tez No: 955777
  2. Yazar: TUTKU GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ŞENTÜRK, PROF. DR. SAFİYE NEŞE ATABEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Onkoloji, Biology, Genetics, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: CRC, EMP, Olfactory Receptors, OR2A7
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genom Bilimleri ve Moleküler Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Karaciğer metastazları, dünya genelinde tüm kanserler arasında yüksek sıralarda yer alan kolorektal kanser (KRK) hastalarında ölümün önde gelen nedeni olmaya devam etmektedir. Metastatik davranışı ve epitel-mezenkimal plastisite (EMP) süreçlerini yönlendiren altta yatan moleküler yolları anlamak, dirençli metastatik vakaların tedavisi için yeni terapötik stratejiler tasarlamada hayati öneme sahiptir. Son yıllarda G proteini eşlikli reseptörlerin (GPCR'ler) alt ailelerinden biri olan koku reseptörleri (olfaktör reseptörler), geleneksel rollerinin ötesinde tümör büyümesini, fenotipik plastisiteyi ve metastatik yeteneği kontrol eden moleküller olarak potansiyelleri bulunduğunu göstermiştir. Bu çalışmada, OR genlerinden OR2A7'nin KRK progresyonundaki rolü, SW620 hücre hattında CRISPR/Cas9 aracılı gen silme yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Moleküler doğrulama çalışmaları, gen silinmesi sonrasında OR2A7 geninin transkript seviyelerinin önemli ölçüde azaldığını (p < 0.01) gösterirken, protein düzeyinde yapılan analizler, protein seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı ancak kısmi bir düşüş saptamıştır (kontrole göre gRNA1'de %30, gRNA2'de %60). Bununla beraber, fonksiyonel çalışmalar, OR2A7 nakavtının farklı tümör teşvik edici fenotipleri etkilediğini ortaya koydu. OR2A7 düzeyinin azalmasının SW620 hücrelerinin klonojenik kapasitesini artırdığı; (p= 0.01) hücre proliferasyonuna etkisinin ise erken dönemde baskılayıcı ancak sonraki aşamada uyarıcı olduğunu gösterdi. Zebrafish ksenograft modelleri OR2A7 nakavtının in vivo koşullarda metastatik yayılımı tutarlı bir şekilde artırdığını gösterdi, ancak bu değişiklik istatiksel olarak anlamlı bulunmadı (p > 0.05). EMT belirteç analizleri, E-Cadherin, vimentin ve fibronektin ekspresyonunda anlamlı azalma gösterirken, (p =0,01, p=0,03, p=0.01) N-Cadherin, ACTA2 ve EpCAM ekspresyonlarında belirgin ancak anlamlı olmayan değişiklikler ortaya koydu. (p=0.30, p= 0.37 and p= 0.59). Birlikte değerlendirildiğinde, OR2A7'nin KRK hücrelerinin proliferasyon dinamikleri, koloni oluşturma kapasitesi, EMP ve metastaz oluşturma süreçlerini düzenleyen bir molekül olabileceğini desteklemektedir. Verilerimiz, OR'lerin KRK progresyonunda fonksiyonel bir etkiye sahip olabileceğini ve OR2A7'nin metastatik KRK ile ilgili ek mekanistik çalışmalar için bir aday oluşturabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Liver metastases are the primary cause of death in patients with colorectal cancer (CRC), which remains one of the leading causes of cancer-related mortality worldwide. Understanding the molecular mechanisms that drive metastatic behavior and epithelial–mesenchymal plasticity (EMP) is crucial for developing better therapeutic strategies. The olfactory receptor (OR) subfamily of G protein–coupled receptors (GPCRs), best known for their sensory function, has recently been linked to the regulation of tumor growth, phenotypic plasticity, and metastatic potential among various malignancies. Using CRISPR/Cas9-mediated knockout in the SW620 cell line, we investigated the role of OR2A7, an OR gene, in CRC progression. Molecular validation confirmed a significant reduction of OR2A7 transcripts following knockout and Western blot analysis demonstrates a statistically significant yet partial reduction in protein abundance; (30% decrease in the gRNA1 and a 60% decrease in the gRNA2 relative to control). Despite the transcript–protein divergence, OR2A7 loss altered several cancer-relevant traits. OR2A7 knockout enhanced the clonogenic capacity of SW620 cells, and MTT proliferation assays indicated time-dependent differences in growth patterns, initial suppression followed by later acceleration in cell growth. In vivo zebrafish xenografts consistently but not significantly showed higher metastatic dissemination in the knockout groups, suggesting its role in CRC metastasis. At the molecular level, EMT marker analysis revealed significant downregulation of E-cadherin, vimentin, and fibronectin, along with consistent changes in other EMT regulators, indicating a shift toward a hybrid EMP state rather than complete Epithelial-to-mesenchymal transition (EMT) or Mesenchymal-epithelial transition (MET). Overall, our findings suggest OR2A7 as a modulator of CRC cell behavior, influencing proliferation kinetics, clonogenic growth, EMP status, and metastatic potential. These data highlight the potential of ORs as functional contributors to CRC progression and identify OR2A7 as a candidate molecule for further mechanistic investigation.