Gümüş oksalat sentezi ve nano gümüş hazırlanması
Silver oxalate synthesis and nano silver preparation
- Tez No: 337037
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞURSOY OLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanoteknoloji, nano malzeme, gümüş oksalat, nano gümüş, fotokimyasal bozunma, nanotechnology, nanomaterials, silver oxalate, nano silver, photochemical decomposition
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada nano malzemelerin günümüzdeki yeri ve önemine parelel olarak, yeni nanoteknoloji teknikler, özellikle nano gümüş hazırlanması, karekterizasyonu, özellikleri ve kullanım alanları hakkında temel bilgiler verilmiştir. Nano gümüş hazırlanmasında kullanılan prekursör bileşiklerinin sentezi, kristallendirilmesi ve yapısal analizleri yapılmıştır. Gümüş oksalat (Ag2C2O4) hazırlanması sırasında karşılaşılan yeni tip pembe renkli gümüş oksalat kristallerinin yeni bir polimorf yapı olup olmadığı incelenmiştir. Bilinen gümüş oksalat yapısının tersine, yeni sentezlenen kristallerin renkli olması yani görünür bölgede belirgin ışık absorpsiyonu yapması HOMO-LUMO band eneji aralığında küçülme olduğuna işaret etmektedir. Optik mikroskop, FE-SEM, XRD, FT-IR ve TEM analizleri kullanılarak kristal ve partiküllerin yapısı araştırılmıştır. Hazırlanan pembe renkli yeni tür Ag2C2O4 kristallerinin fotokimyasal bozunması sonucunda 5-50 nm boyutlarında nano gümüş partiküllerinin oluşumu TEM mikroskopu ile gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, parallel to the current level and the importance of nanomaterials, the basic knowledge of new nanotechnology techniques, especially the preparation of nanosilver, its characterization, properties and application areas are given. The synthesis, crystallization and structural analysis of precursor compounds used for the preparation of nanosilver were made. A new type of pink silver oxalate crystals encountered during the preparation of silver oxalate (Ag2C2O4) has been investigated whether it is a new polymorph structure. Opposite to the known silver oxalate structure, the synthesized new crystals are colored, in other words, they have light absorption in the visible range and this indicates the reduction of HOMO-LUMO band energy. The structure of crystals and the particles was investigated using optical microscope, FE-SEM, XRD, FT-IR and TEM analysis. As a result of photochemical decomposition of a new kind of pink colored Ag2C2O4 crystals, the formation of 5-50 nm nanosilver particles was observed using the TEM microscope.