Biyoaktif yeni benzimidazol aren rutenyum organometalik bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of bioactive new benzimidazole arene ruthenium organometalic compounds
  1. Tez No: 636052
  2. Yazar: ENES HAKKI ULUÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN ORHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aren rutenyum, Bisbenzimidazol, Supramoleküler kimya, Termal bozunma, Arene ruthenium, Bisbenzimidazole, Supramolecular chemistry, Thermal decomposition
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Aren rutenyum kopleksleri 50 yıldır bilinmektedir. İlk aren rutenyum komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu sonrasında başlangıçta katalizör olarak bulundu. Daha sonra biyo-organometalik kimyanın ortaya çıkmasıyla biyolojik olarak aktif oldukları belirlendi. Bu çalışmada [Rutenyum4(p-simen)4(µ-N∩N)2(µ-OO∩OO)2] [(CF3SO3)4] (N∩N= Bütilen-1,4-bisbenzimidazol (bbim)) genel formülüne sahip biyolojik aktif tetranükleer aren rutenyum kompleks bileşikleri, Rutenyum2(p-simen)2(µ-OO∩OO)Cl2 (OO∩OO= 2,5-dioksido-1,4-benzokinon (dobq), 1,4-benzokinon-2,5-dikloro-3,6- dioksido (dClbq), 1,4benzokinon-2,5-dibromo-3,6-dioksido (dBrbq), Oksalat (oxa) ve 1,4-naftokinon-5,8-dioksido (donq))'nun gümüş triflorometansülfonat ile reaksiyona sokulması, ardından karşılık gelen N∩N bağlayıcılarının eklenmesi ile hazırlanmıştır. Biyolojik aktif aren rutenyum bileşikleri IR, UV-VIS, 1H, 13C NMR spektroskopisi ve ESI-MS spektrometresi dahil standart tekniklerle karakterize edildi. Aren rutenyum bileşiklerinin termal bozunma ölçüm verileri incelendi. Bu ölçümler Termogravimetrik analiz (TGA) ve Diferansiyel termal analiz (DTA) teknikleri ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
Aren ruthenium complexes have been known for 50 years. The initial arene was initially found as a catalyst after synthesis and characterization of ruthenium complexes. They were then determined to be biologically active with the emergence of bio-organometallic chemistry. In this study, [Ru4(p-cymene)4(μ-NՈN)2(μ-OOՈOO)2][CF3SO3)4] (NՈN= Butylene-1,4-bisbenzimidazole (bbim)) biologically active tetranuclear arene complex compounds, reacting Ru2(p-cymene)2(μ-OOՈOO) Cl2 (OOՈOO= 2,5-dioxido-1,4- benzoquinon (dobq), 1,4-benzoquinon-2,5-dichloro-3,6-dioxido (dClbq), 1,4 benzoquinon-2,5-dibromo-3,6-dioxido (dBrbq), oxalato (oxa) and 5,8-dioxido-1,4- naphtoquinonato (donq)) with silver trifluoromethanesulfonate, followed by the addition of the corresponding NՈN linkers. The biologically active arene ruthenium compounds was characterized by standard techniques including IR, UV-VIS, 1H NMR, 13C NMR spectroscopy and ESI-MS spectrometry. Thermal decomposition measurement data of arene ruthenium compounds were examined. These measurements were made by Thermogravimetric analysis (TGA) and Differential thermal analysis (DTA) techniques.