Saçaklar üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 33704
  2. Yazar: FERDA YENİGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÖZDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Saçak, Yapı hasarı, Çatı. -V
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET Günümüzde, gelişen yeni yapı teknikleri ve formlara rağ men, saçaklarla ilişkili hasarlar yüksek bir yüzde oluştur maktadır. Araştırmada saçaklarla ilişkili hasarlar üzerinde inceleme yapmak ve bunlara neden olan etkenleri bulmak amaç lanmaktadır. Çalışmanın birinci kısmında, saçak ve saçaklarla ilişki li kavramlar tanıtılmış, saçakların işlevleri belirlenmiş, saçak aldığı biçimlere göre sınıflandırılmış ve tarihsel ge lişim içinde saçaklar incelenmiştir. ikinci kısımda, saçaklarla ilişkili yapı hasarları ve hasarların oluşmasına neden olan etkenler araştırılmıştır. Üçüncü kısımda, yapılan çalışmadan elde edilen bulgular verilmiştir. Dördüncü kısımda, araştırmanın irdeleme ve değerlendi rilmesi yapılmıştır. Beşinci kısımda yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlar verilmiş, saçaklarla ilişkili hasarların oluşmamasına çözüm getirmek için hangi koşullara uyulması gerektiği öneriler sunulmuştur. Altıncı kısımda, araştırma ile ilgili yeni araştırma ö- nerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY At present, in spite of the new building techniques and systems the damages related to eaves form a high percentage. In the research, it was intended to examine the damages due to eaves. The thesis consists of six sections. In the First Section, the concepts of eaves have been introduced. Eaves have been classified according to their forms and their historical progress have been examined. In the Second Section, building damages related to eaves and the reasons causing these damages have been examined. In the Third Section, the data of this work have been given. In the Fourth Section, the discussion and the evaluation of this research have been done. In the Fifth Section, the results derived from the study have been given. The suggestions for the avoidance of damages related to eaves have been given. In the Sixth Section, the proposals for further research on eaves were made. KEY WORDS: Eaves, Building damages, Roofs. -VI-