Doğrulayıcı faktör analizinde örneklem hacmi, tahmin yöntemleri ve normalliğin uyum ölçütlerine etkisi
Influence of sample size, estimation method and normality on fit indices in confirmatory factor analysis
  1. Tez No: 337201
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrulayıcı Faktör Analizi, Monte Carlo Simülasyonu, EQS, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Uyum Ölçütleri, Confirmatory Factor Analysis, Monte Carlo Simulation, EQS, Structural Equation Modeling, Fit İndices
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilgi Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yapısal Eşitlik Modelleri (YEM), nedensel ilişkilerin tahmin edilmesinde ve test edilmesinde kullanılan, bir teori geliştirme ve test etme yöntemidir. Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ise gizil ve gözlenen değişkenler arasındaki ilişkilerin ölçüm modelleriyle ilgilenen YEM?in bir parçasıdır. Bu tez çalışmasında, DFA uyum ölçütlerinin farklı koşullar altındaki karakteristik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Monte Carlo simülasyonu yardımıyla yapılmıştır. Bu simülasyon çalışmasında, örneklem hacminin 7 farklı durumu (50, 100, 200, 400, 800, 1600, 4000), tahmin yönteminin 4 farklı durumu (En Çok Olabilirlik, En Küçük Kareler, Genelleştirilmiş En Küçük Kareler, Ağırlıklandırılmış En Küçük Kareler) ve dağılımsal koşulun 3 farklı durumu (çok boyutlu normallik varsayımı, az derecede normallikten sapma, orta derecede normallikten sapma) ele alınmıştır. Simülasyon çalışması, bu koşulların, CFA?da ve YEM?de en çok kullanılan 11 uyum ölçütüne etkisini incelemek amacıyla EQS yazılımı yardımıyla oluşturulmuştur. Çalışmanın sonucunda, ele alınan tüm koşulların uyum ölçülerini etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Structural equation modeling (SEM) is a statistical technique for testing and estimating causal relations, they are suited both to test and develop a theory. Confirmatory Factor Analysis (CFA) is a type of structural equation modeling that deals specifically with measurement models, that is, the relationships between observed and latent variables. In this thesis study, Monte Carlo simulation is used to evaluate the characteristics of CFA fit indices under different conditions (such as sample size, estimation method and distributional conditions). The simulation study was performed using seven different samples where sample has a different sample size such as 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 4000, four different estimation methods (Maximum Likelihood, Generalized Least Square, Least Square and Weighted Least Square) and three distribution conditions (normal, slightly non-normal and moderately non-normal). A simulation study was conducted with EQS software to examine the effect of this conditions on the most common eleven fit indices are studied in CFA and SEM. As a result of this study, all of the conditions discussed in this thesis have influence on fit indices.