Sıçanlarda parsiyel hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonuna geraniolün etkisinin NF--?B yolağı üzerinden belirlenmesi
Determination of effect of geraniol on liver regeneration through NF--?B pathway after partial hepatectomy
  1. Tez No: 337212
  2. Yazar: EMRE CEYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİHA CANBEK, DOÇ. DR. AZMİ YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Geraniol, NF-?B, HSP, Hepatektomi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Parsiyal hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonunda kilit bir role sahip olan NF-?B, rejenerasyon, apoptozis ve genlerin regülasyonunda görev alan dimerik bir transkripsiyon faktörüdür. Doğada bulunan çok sayıda bitkisel materyal tamamlayıcı tıp tarafından çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanılmaktadır. Bunlardan biriside geranioldür ve karaciğer rejenerasyonu üzerine in vivo etkisi ile ilgili araştırmalar bulunmamaktadır. Bu sebeple çalışmamızda, geraniolün Wistar albino türü erkek sıçanlarda %70 parsiyal hepatektomi sonrası karaciğer rejenerasyonu üzerine etkilerini in vivo olarak ortaya koymayı amaçlandık ve n=6 olacak şekilde 8 grup oluşturuldu. Grup I ve grup II sham kontrol grubu iken, diğer 6 grup hayvana parsiyel hepatektomi işleminden hemen sonra tek doz serum fizyolojik, silymarin ve geraniolün intraperitonal enjeksiyonu tek tek yapıldı. Cerrahi işlemlerden 24 ve 48 saat sonra karaciğer kütle endeksi hesaplandı. RT-PCR ve Western Blot analizlerinde NF-?B, TNF-? ve IL-6 gen ekspresyon düzeylerine ve protein miktarlarına bakıldı. Ayrıca ısı şok proteinlerinden HSP27 ve HSP60?ın Western blot yöntemiyle gruplardaki ekspresyon düzeylerine bakıldı. Elde ettiğimiz verilere göre intraperitoneal olarak verilen geraniolün karaciğer rejenerasyon oranını artırma sürecinde anlamlı bir role sahip olduğunu ve karaciğeri koruduğu histolojik bilgilerle ve HSP protein miktar analizleriyle ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
NF-?B is a dimeric transcription factor in liver regeneration after partial hepatectomy, and has a key role and involved in the regulation of regeneration and apoptosis genes. Complementary medicina compounds used to treat various diseases and they obtained from a large number of plants, found in nature. One of them is geraniol, and there have been yet no studies on its in vivo effects on liver regeneration. ort his reason, we aimed to determine, the effects of geraniol on liver regeneration in Wistar albino male rats after 70% partial hepatectomy in vivo ort his 8 groups with n = 6 were formed. Group I and Group II were the sham control groups while a single dose of saline, silymarin or geraniol was injected intraperitoneally to the other 6 groups immediately after partial hepatectomy. Liver mass index was calculated at 24 and 48 hours after surgical procedures. RT-PCR and Western blot analysis of NF-?B, TNF-? and IL-6 gene expression levels and the amounts of protein were measured. Moreover, the expression levels of the heat shock proteins HSP27 and HSP60 amounts by Western blot analysis groups were examined. According to the data obtained, it was found that geraniol has a significant role in increasing the process of liver regeneration when given intraperitoneally and it was also revealed to protect the liver by analysis of histological information and of HSP protein amount.