Esnek ve bulanık esnek kümelerin oyun teorisine uygulamaları
Applications of soft and fuzzy soft sets to game theory
  1. Tez No: 337221
  2. Yazar: İRFAN DELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİM ÇAĞMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek kümeler, Bulanıık kümeler, ki ki³ilik esnek oyunlar, ki ki³ilik bulanık esnek oyunlar, Sonuç fonksiyonu, Baskın strateji, Nash dengesi, Soft sets, Fuzzy sets, Two person soft games, Two person fuzzy soft games, Payoff function, Domain strategy, Nash equilibrium
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, esnek kümeler, bulanık kümeler, bulanık esnek kümeler ve oyun teorisinin temel tanım ve teoremlerini verdikten sonra belirsizlik içeren problemlere uygulanabilen iki kişilik esnek oyunları ve bulanık esnek oyunları tanımladık. Ardından, bu oyunları n-kişilik esnek ve bulanık esnek oyunlara genelleştirdik. Daha sonra bu yeni oyunlar için farklı çözüm metotları olan sabit nokta, yok etme, alt ve üst değer, baskın strateji, Nash dengesi ve olasılıksal çözüm metotlarını esnek kümeler üzerinde tanımladık. Sonuç olarak, verilen metotların uygulanabilirliğini göstermek için güncel hayattan örnekler verdik.
Özet (Çeviri)
In this work, after given the definition of soft sets, fuzzy sets, fuzzy soft sets, game theory and their basic operations we defined two person soft games and fuzzy soft games which can apply to problems contain vagueness and uncertainty. Then, we extended the games to n-person soft and fuzzy soft games. For this games, we also defined different methods which are saddle points, lover and upper values, dominated strategies, Nash equilibrium and probabilistic solutions on the soft sets. Finally, we give examples which show that the methods can be successfully applied to the real world problems.