Bulanık esnek kümelerin karar algoritmaları ve uygulamaları
Decision algorithms of fuzzy soft sets and their applications
  1. Tez No: 991410
  2. Yazar: BEDRAN AKÇEKOCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM ŞANLIBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık matematiksel programlama, Bulanık veri zarflama analizi, Fuzzy mathematical programming, Fuzzy data envelopment analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, klasik küme teorisinin kesinlik varsayımının gerçek hayattaki belirsiz ve karmaşık problemleri modellemede yetersiz kalması ele alınmış; bu eksikliği gidermek amacıyla geliştirilen bulanık küme teorisi ve onun çeşitli genelleştirmeleri incelenmiştir. Çalışmada öncelikle bulanık kümelerin temel kavramları, üyelik fonksiyonları ve temel işlemleri ele alınmış, ardından α-kesimleri ve uygulama alanları açıklanmıştır. Devamında kaba (rough) küme teorisi tanıtılarak alt ve üst yaklaşımlar yardımıyla belirsiz bilginin nasıl temsil edildiği gösterilmiştir. Ayrıca interval değerli bulanık kümeler, sezgisel bulanık kümeler ve Pisagor bulanık kümeler ayrıntılı biçimde ele alınmış; bu yapıların belirsizlik, tereddüt ve karar verme problemlerindeki üstünlükleri vurgulanmıştır. Tezin son bölümünde ise esnek kümeler ve bulanık esnek kümeler incelenerek, parametre tabanlı karar verme süreçlerinde sağladıkları avantajlar örneklerle açıklanmıştır. Genel olarak çalışma, belirsizlik içeren problemlerin çözümünde modern küme teorisi yaklaşımlarının etkinliğini ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis addresses the inadequacy of the certainty assumption of classical set theory in modeling uncertain and complex problems in real life; it examines fuzzy set theory and its various generalizations, which were developed to overcome this deficiency. The study first covers the fundamental concepts, membership functions, and basic operations of fuzzy sets, followed by an explanation of α-cuts and their application areas. Subsequently, rough set theory is introduced, demonstrating how uncertain information can be represented using lower and upper approaches. Interval-valued fuzzy sets, heuristic fuzzy sets, and Pythagorean fuzzy sets are also discussed in detail, highlighting their advantages in problems involving uncertainty, hesitation, and decision-making. The final section of the thesis examines soft sets and fuzzy soft sets, illustrating their advantages in parameter-based decision-making processes with examples. Overall, the study aims to demonstrate the effectiveness of modern set theory approaches in solving problems involving uncertainty.