Psödoeksfolyasyon sendromlu, psödoeksfolyasyon glokomlu, primer açık açılı glokomlu hastaların Scheimpflug görüntüleme sistemi ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi ve kontrol grubu ile karşılaştırılması
To analyze and compare anterior segment parameters of pseudoexfoliation (PEX) syndrome, PEX glaucoma, primary open angle glaucoma (POAG) and control patients with Pentacam-Scheimpflug anterior segment imaging
- Tez No: 337270
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVBAHAR TAMÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Scheimpflug, Pentacam, Psödoeksfolyasyon sendromu, psödoeksfolyasyon glokomu, primer açık açılı glokom
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Psödoeksfolyasyon (PEX) sendromlu, PEX glokomlu, primer açık açılı glokomlu (PAAG) ve kontrol grubu olgularının Pentacam-Scheimpflug görüntüleme sistemi ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 203 hastanın (120 kadın, 83 erkek) 203 gözü dahil edildi. PEX glokomlu (Grup 1) 49 hastanın (25 kadın, 24 erkek) 49 gözü, PEX sendromlu (Grup 2) 50 hastanın (32 kadın, 18 erkek) 50 gözü, PAAG'lu (Grup 3) 51 hastanın (35 kadın, 16 erkek) 51 gözü ve 53 sağlıklı (Grup 4) bireyin (28 kadın, 25 erkek) 53 gözü çalışma kapsamına alındı. Tüm olguların dosyaları incelenerek muayene bulguları, göz içi basınçları (GİB) ve Pentacam analizleri neticesinde elde edilmiş olan ön kamara hacmi (ÖKH), ön kamara açısı (ÖKA), ön kamara derinliği (ÖKD) ve santral kornea kalınlığı (SKK) kaydedildi. Elde edilen veriler, SPSS 13.0 (Statistical Package for Social Science 13.0) (SPSS Inc. Chicago IL,USA) programı kullanılarak, gruplar arasında karşılaştırıldı.Bulgular: Gruplar arasında ÖKH, ÖKD, ÖKA açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. PEX glokomlu ve PAAG?lu olguların SKK?ları, PEX sendromlu olgulara ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha ince saptandı. PAAG ve PEX glokomlu olgular arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Grup 1,2 ve 3 olgularının GİB?ları grup 4?e göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek saptandı. Ayrıca PEX glokomlu olguların (grup 1) GİB?ları, PAAG ve PEX sendromlu olgulara göre istatistiksel olarak daha yüksek saptandı. (p=0.016, p=0.001) Sonuç: Çalışmamızda ÖKH, ÖKD, ÖKA gruplar arasında farklılık göstermediği tespit edilmiştir. SKK'nın PEX glokomlu ve PAAG?lu olgularda daha ince saptanması, ince kornealı olguların glokoma daha yatkın olduğunu desteklemektedir. Her iki gruptaki olgular anti-glokomatöz tedavi kullanıyor olmalarına rağmen, PEX glokomlu olguların GİB?larının PAAG?lu olgulara göre daha yüksek olması bu olguların medikal tedaviye daha dirençli olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To analyze and compare anterior segment parameters of pseudoexfoliation (PEX) syndrome, PEX glaucoma, primary open angle glaucoma (POAG) and control patients with Pentacam-Scheimpflug anterior segment imagingMaterials and Method: 203 eyes of 203 patients (120 female, 83 male) were enrolled in the study. 49 eyes of 49 patients (25 female, 24 male) in PEX glaucoma group (Group 1), 50 eyes of 50 patients (32 female, 18 male) in PEX syndrome group (Group 2), 51 eyes of 51 patients (35 female, 16 male) in POAG group (Group 3) and 53 eyes of 53 (28 female, 25 male) healthy patients in control group (Group 4) were included in the study. Charts of all patients were analyzed. Ophthalmological examination findings, intraocular pressures and anterior chamber volume (ACV), anterior chamber angle (ACA), anterior chamber depth (ACD), central corneal thickness (CCT) values derived from Pentacam analysis were recorded. Values were statistically compared among the groups using SPSS 13.0 (Statistical Package for Social Science 13.0) (SPSS Inc. Chicago IL, USA) programResults: No statistical difference was found in ACV, ACA and ACD among the groups. Central corneal thickness' of PEX glaucoma and POAG patients were lower than PEX syndrome and control groups patients, and this difference was statistically significant. There was no statistical difference in central corneal thickness betweem PEX glaucoma and POAG patients. Intraocular pressures of group 1,2 and 3 were significantly higher than group 4. Moreover, mean intraocular pressures of PEX glaucoma group were significantly higher than POAG and PEX syndrome patients. (p=0.016, p=0.001)Conclusion: ACV, ACA and ACD did not differ between the groups in our study. Lower central corneal thickness values observed in PEX glaucoma and POAG patients supports the fact that thin corneas may create a predisposition to glaucoma. Although all glaucoma patients received anti-glaucoma medication, higher intraocular pressures observed in PEX glaucoma shows that these patients are more resistant to medical therapy.Key Words : Scheimpflug, Pentacam, pseudoexfoliation syndrome, pseudoexfoliationglaucoma, primary open angle glaucoma