Primer açık açılı glokom ve psödoeksfoliasyon glokom nedeniyle trabekülektomi ameliyatı olmuş hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası pentacam hr ile ölçülen kornea kalınlığı, ön kamera derinliği, ön kamera hacmi ve ön kamera açısı değişimlerinin kıyaslanması
Changes in anteior chamber volume, anterior chamber angle, anterior chamber depth and central corneal thickness after trabeculectomy operation patints with primary open-angle glaucoma and pseudoexfoliation glaucoma
- Tez No: 390085
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVBAHAR TAMÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Scheimpflug, Pentacam, primary open- angle glaucoma, the anterior chamber depth, anterior chamber volume, anterior chamber angle, trabeculectomy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Primer açık açılı glokomlu (PAAG) , trabekülektomi olmuş hastaların Pentacam-Scheimpflug görüntüleme sistemi ile ön segment parametrelerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 19 hastanın (11 kadın, 8 erkek) 19 gözü dahil edildi. Ameliyat öncesi ve ameliyattan birgün, bir hafta ve bir ay sonra Pentacam ölçümleri yapıldı. Tüm olguların göz içi basınçları (GİB) ve Pentacam analizleri neticesinde elde edilmiş olan ön kamara hacmi (ÖKH), ön kamara açısı (ÖKA), ön kamara derinliği (ÖKD) ve santral kornea kalınlığı(SKK) kaydedildi. Elde edilen veriler, SPSS 19.0 (Statistical Package for Social Science 19.0) (SPSS Inc. Chicago IL,USA) programı kullanılarak, gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Trabekülektomi sonrası göz içi basınç, ön kamara derinliği, ön kamara hacmi ve ön kamara açısı azalma izlendi. Santral koknea kalınlığında değişiklik olmadı. Sonuç: Primer açık açılı glokomlu olgularin trabekülektomi sonrası ön kamara derinliğinde ve ön kamara hacminde azalma , ön kamara açısında daralmanın olduğu ve bu değişimlerin ilk bir ay içinde ameliyat öncesi değerlere geri dönmediği kanıtlanmıştır. Anahtar kelimeler :Scheimpflug, Pentacam, Psödoeksfolyasyon sendromu, psödoeksfolyasyon glokomu, primer açık açılı glokom, ön kamara derinliği, ön kamara hacmi, ön kamara açısı, trabekülektomi
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare anterior segment parameters of primary open angle glaucoma patients which had trabeculectomy with Pentacam - Scheimpflug imaging system. Material and Methods: 19 eyes of 19 patients were included in the study. Preoperative and postoperative first day , first week and first month later Pentacam measurements were made. Measurements of patients intraocular pressure (IOP ) anteior chamber volume ( ACV) , anterior chamber angle (ACA ) , anterior chamber depth (ACD ) and central corneal thickness (CCT ) was recorded. The obtained data was analyzed by SPSS 19.0 ( Statistical Package for Social Science 19.0 ) ( SPSS Inc . Chicago, IL , USA) using the program were compared between groups . Results: After trabeculectomy operation intraocular pressure , anterior chamber depth , anterior chamber angle and anterior chamber volume was reduced . Central corneal thickness (CCT) did not change . Conclusion:Primary open- angle glaucoma patients after trabeculectomy operation anterior chamber depth , anterior chamber volume and anterior chamber angle was decreased. These changes didnot return to preoperative values.