Üretimde altı sigma yaklaşımının üretimde toplam kalite yönetimi anlayışı çerçevesinde bir uygulaması
An application of six sigma in production within the framework of total quality management in production
  1. Tez No: 337366
  2. Yazar: NİLAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİNE ÖMÜRGÖNÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Six Sigma, Total Quality Management, Application, DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve, Control), Process Capability, Minitab
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı altı sigmayı derinlemesine incelemek ve bir firmada altı sigmanın Toplam Kalite Yönetimi (TKY) çerçevesinde uygulamasını gerçekleştirmektir. Uygulama supap üreten bir firmada gerçekleştirilmiştir. Firmanın önemli bir müşterisi olan Fiat, kendisi için üretilmekte olan supaplarda birtakım değişiklikler yapmıştır ve bunun sonucunda firmada supapları üreten tezgahlar yetersiz kalmıştır. Bu yetersizliğin üstesinden gelebilmek için altı sigma projesi yürütülmüştür. Önce hatalı supaplarla ilgili problemler tanımlanmıştır. Bunlar, dairesellik ve salgı problemleridir. Balıkkılçığı diyagramları ve Hata Türleri Etkileri Analizi yapılarak, problemlerin ana nedenleri bulunmuştur. Üretim esnasında tezgaha girilen parametrelerde değişiklikler yapılarak hangi değerlerin optimum sonuç verdiği belirlenmiştir. Bu parametreler paso miktarı (tezgahın supabı işlerken bir seferde kaldırdığı talaş miktarı) ve işleme süresidir. Az ve normal paso denemeleri sonucu üretilen supapların dairesellikleri ölçülmüştür. Bu veriler için T-testi yapılarak, iki veri setinin birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Optimum paso miktarı için süreç yeterliliği analizi yapılarak az paso miktarı ile daha iyi sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Daha sonra işleme süresi için 3 deneme yapılmıştır. Elde edilen verilerle T-testleri yapılarak verilerin farklı oldukları görülmüştür. Süreç yeterliliği analizi yapılarak dairesellik probleminin çözümü için optimum sürenin 10 saniye olduğu ortaya konmuştur. Salgı problemi için model kurularak regresyon analizi yapılmıştır. Salgı probleminin kafaüstü, sede ve sap salgısından kaynaklanmadığı regresyon analiziyle ortaya konmuştur. Problemin taşlama işlemini gerçekleştiren taştan ve supabı işlerken tutan pens mekanizmasından kaynaklandığı anlaşılmıştır. Tedarikçiyle görüşülerek taş değiştirilmiştir ve supabı iki değil, tek noktadan tutan pens tercih edilerek salgı açısından süreç yeterli hale gelmiştir. Altı sigma projesinin sonucunda sigma seviyeleri problemli süreçler için 1,68 ve 1,69 iken, iyileştirmeler sonrası 4,64 ve 4,89'e yükseltilerek başarılı bir altı sigma projesi gerçekleştirilmiştir. Firmadaki siyah kuşakla görüşülerek firmanın TKY çerçevesinde altı sigmaya bakışı ortaya konmuştur. Firma altı sigmayı TKY çatısı altında, çok güçlü istatistiki yönü olan bir kalite aracı olarak tanımlamıştır. Bu bilgiler ışığında firmada TKY ve altı sigma için ?Altı sigma + diğer kalite araçları = TKY? formülü ortaya konulmuştur.Anahtar SözcüklerAltı sigma, Toplam Kalite Yönetimi, Uygulama, TÖAİK (Tanımlama, Ölçme, Analiz, İyileştirme, Kontrol), Süreç Yeterliliği, Minitab
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to investigate six sigma deeply and to apply six sigma in the frame of Total Quality Management (TQM) in a firm. The application was practiced in a firm which produces valve. Fiat, an important client of the firm, made some modifications on the valves that are produced for itself by the firm and therefore the machines on which the valves are produced became inadequate. To overcome this deficiency, a six sigma project was conducted. First the problems about the valves were defined. These problems are circularity and excretion problems. The core problems were discovered with the help of fishbone diagrams and Failure Mode and Effects Analysis. It was determined which assets give the optimum result by making some changes on the parameters assigned to the machine during the production. These parameters are the quantity of paso ( the quantity of excelsior that the machine hold up at one go while processing the valve) and process period. The circularity of valves produced as a result of low and normal paso tests were measured. T- test was applied for these data and it was seen that the two data were different from each other. Furthermore, it was realized that better results were obtained with low paso quantity by making the analysis of process capability analysis for the optimum paso quantity. At the next test, three trials were conducted for the process period. The T-Tests were applied with the obtained data and it was seen that datas were different. Then, it was displayed that the optimum duration was 10 seconds by making process capability analysis. A regression analysis was done by developing a model for the excretion problem. It was shown that salgı problem was not because of bonnet, sede and body excretion with the help of regression analysis. It was observed that the problem was because of the pens mechanism that holds the valve while processing it and of the grinding wheel that performs the process. Finally, the grinding wheel was changed after discussing with the supplier and process became more sufficient by preferring pens that holds the valve from one point instead of two. At the end, a successful six sigma project was applied via raising the sigma levels from 1,68 and 1,69 for the problematic processes to the levels 4,64 and 4,89 after improvements. The opinions of the firm about the six sigma in the frame of TQM were investigated via interviews with the black belt. The firm defined six sigma as a quality tool with very powerful statistical aspects. In light of the foregoing, the following formulation was set out ?Six Sigma + Other Quality Management Tools = TQM?.