Türkiye'deki iç göçlerin log lineer analiz ile incelenmesi
Examination of international migration in Turkey with log lineer analysis
- Tez No: 337377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ALTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kategorik Veri, Kontenjans Tabloları, Log ? Lineer Model, Migration, Categorical Data, Contengency Tables, Log ? Lineer Models
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Çalışmada Türkiye sınırları içinde Genel Nüfus Sayımı dönemlerinde göç edenlerin sayısal boyutları, sosyo ? ekonomik nitelikleri ve yerleşim yerleri bazında dağılımları ile göç nedenleri konularında meydana gelen değişimler değerlendirilerek 2000 yılında Türkiye sınırları içinde yapılan göç hareketlerinin profili çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu araştırma yapılırken göç alan bölge ve göç veren bölge bazında inceleme yapılmıştır. Bu amaçla, yapılan çalışmada inceleme konusu olarak ele alınan değişkenler kontenjans tabloları şeklinde düzenlendikten sonra bu değişkenler arasındaki ilişkiler Log ?Lineer Analiz kullanımı ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma sonucunda göç alan bölge için 6 tane, göç veren bölgeler için 6 tane Log ? Lineer Model oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular incelenerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to contribute to the development of appropriate policy tools and measures to direct the population movements in the in the desired direction. Within this framework this study attempts to draw a profile of internal migration in Turkey by evaluating the number of internal migration in the 2000 year. Removing the profile of migration and emigration, the area of migration analysis was performed on a regional basis.İn this study, firstly variables which are deal with as research subjects, converted to contengency table then using of Log ? Lineer Analysis were searched in analyzing of possiblity table with 3 variables. As a result of migration to the region 6 units, 6 units for the regions of emigration log - linear model was established.