Arama kurtarma sistemleri için personel alım sürecinin tasarlanması
Planning recruitment process for search and rescue systems
- Tez No: 337416
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER KEÇECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Arama Kurtarma, personel alım süreci, yetkinlikler, yetkinlik bazlı mülakat, Search and Rescue, recruitment, competencies, competency based interview
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Yapılan tüm işlerde, en önemli konu insan hayatıdır. Gelişen teknoloji ile insanların ulaşım ve eğlence vasıtaları da çeşitlenmekte ve bununla birlikte yeryüzünde el değmemiş alanların yüzölçümü gittikçe azalmaktadır. Bu faaliyetler her ne kadar ilgi çekici olsa da, insanların yeni risklere maruz kalma olasılıklarının arttığı ve yerleşim yerlerinden uzaklaştıkları göz ardı edilmemelidir. Hava, kara ve deniz araçlarından, kazanın yerine, çapına ve çevre şartlarına göre en uygun olanını seçerek kazazedeye ulaşan Arama Kurtarma (AK) Personeli kazazedeyi en yakın sağlık kurumuna ulaştırır. Bir Arama Kurtarma ekibi içerisindeki her personel asli amacı olan ``hayat kurtarma?? için birçok tekniği bilmekle beraber gerekli araç ve gereçleri de kullanabilmelidir. Ticaret, eğlence ve seyahat ile ilgili olarak havacılık ve denizcilik için daha emniyetli ve güvenli bir ortamın oluşturulması, turizm ve ekonominin gelişimini olumlu yönde destekleyecektir. Bunun yanı sıra uluslar arası platformda, uyrukları ne olursa olsun insanların can güvenliği ve kaza halinde kurtarılması için antlaşmalara taraf olan ülkelerden, hava ve deniz Arama Kurtarma (AK) koordinasyon ve hizmetlerini yerine getirmeleri beklenir. İnsan kaynakları yönetiminin en temel fonksiyonu eleman seçimidir. Bunun nedeni kurumun devamlılığını sağlayacak personelin seçilmesinin kurum için taşıdığı hayati önemden kaynaklanır. Arama Kurtarma gibi çalışma sahası çok geniş ve değişken olan sistemlerde personel seçimi oldukça zordur. Bu çalışmada, faaliyet alanı çok geniş olan Arama Kurtarma Personelinin yetkinlikleri ve işe alım sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The human life is the most important matter which is watched out. While do task, people?s transportation and entertainment facilities become diversified by developing technology. Therefore natural untouched areas in earth are decreased gradually. Even tough these activities are interesting; the increasing number of people?s probability of facing to new danger and people?s getting away from settlements should not be ignored. Search and Rescue teams reach to victim as soon as possible and transport to a medical center by means of land, sea and air vehicles. Every person in the Search and Rescue team must be know a lot of techniques, and use necessary devices and equipments to the main aim ``rescuing??. To create safer environment for animal husbandry and maritime related to trade, entertainment and journey is going to support the development of tourism and economy in positive way. Besides on the international platform, no matter who?s nationally people?s life safety and rescue is expected from the countries which is counterpart of the international agreement. The most basic function of the human resources management is recruitment; because recruitment is very important for continuousness of institution. In these systems like Search and Rescue whose coverage area is very broad and variable, recruitment is very difficult. In this study, Search and Rescue staff?s properties and process of recruitment will be examine.