Escape from existence: The existential philosophy in selected plays of Edward Albee
Varliktan kaçış: Edward Albee'nin seçilen oyunlarında varoluşçu felsefe
- Tez No: 337427
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SİLKÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Amerikan Tiyatrosu, Edward Albee, Varoluşçuluk, Absurd Tiyatro, American Theatre, Edward Albee, Existentialism, The Theatre of the Absurd
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bazılarımız varlığımızla ilgili sorgulamalar yaparken, pek azımız ise hangi soruları kendimize soracağımız ve hangilerini kendimize rehber olarak seçeceğimiz konusunda doğru adımlar atabiliyoruz. Bu doğru adımların neler olduğu konusu tabiî ki her daim tartışmaya açık kalmakla birlikte, üstünde mutabık kalınan bir çerçevenin olduğu da yadsınamaz. Öyle ki varlık ve varoluşumuzla ilgili sorular yeni bir düşünce olmakla kalmayıp, kökleri çok eskiye dayanmaktadır. 19. yüzyılda Søren Kierkegaard ve Friedrich Nietzsche tarafından başlatılan bu felsefe 20. yüzyılda Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre ve Albert Camus gibi filozoflarca da sorgulanmış ve geliştirilmiştir. Bu düşünürler kısaca insanın varlığı, hayatın anlamsızlığı, varlık ve öz, insanın özgürlüğü ve iradesi, gerçeklik, iletişim ve dilin etkileri, hayatı ve kendini anlayamamaktan kaynaklanan problemler, yalnızlık, yabancılaşma ve ölüm gibi konular hakkında sorgulamalar yapmışlardır. Bu sorgulamalar pek çok eserde görülebilirken, tiyatro yapısı itibariyle öne çıkmaktadır. Absürd Tiyatro (The Theatre of the Absurd) 1960 yılında Martin Esslin tarafından geliştirilmiş bir kavramdır. Samuel Beckett, Eugene Ionesco, Jean Genet, Harold Pinter, Luigi Pirandello gibi yazarlar önde gelen Avrupalı absürd tiyatro yazarları olarak gösterilebilir. Bu akımı Amerikan tiyatrosu kapsamında incelediğimizde, Edward Albee temsilci olarak görülür. Öyle ki oyunlarının varoluşçu felsefeden ve bahsedilen yazarlardan etkilendiği açıktır. Sonuç olarak bu tez, Edward Albee?nin The Zoo Story, Who's Afraid of Virginia Woolf?, A Delicate Balance, The Lady from Dubuque ve The Goat, or Who is Sylvia? adlı oyunlarının varoluşçuluk felsefesi çerçevesi içinde değerlendirerek bir analizini yapmaktadır. Bu analizi yapabilmek için öncelikle varoluşçu felsefeyi ve sonrasında Edward Albee?nin de dâhil edildiği Absürd Tiyatro geleneğini incelemektedir. Son bölümde ise Albee?nin oyunlarındaki varoluşçu izlekleri ve oyunlarda kullanılan karakterlerin, sahnenin, zamanın ve dilin varoluşçu ve kültürel izlekleri nasıl desteklediğinin yanı sıra yabancılaşma, anlam arayışı, özgürlük, seçim, sorumlu olma ve sahicilik gibi varoluşçu kavramların oyunlardaki dışavurumu ve bunların kültürel temalarla olan ilişkisi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
While some of us make questionings about ourselves, only few of us can take the right steps about which questions we are going to ask or choose for guidance. Of course, the subject of what these rights steps are always debatable yet, it is undeniable that there is a consensus about a framework. That is, the questions about our existence are not entirely new ones, and they can be traced back to earlier times. This philosophy pioneered by Søren Kierkegaard and Friedrich Nietzsche in the 19th century, has been questioned and developed by philosophers such as Martin Heidegger, Jean-Paul Sartre and Albert Camus. These philosophers have questioned existence of human beings, the meaninglessness of life, existence and essence, freedom of man and free will, reality, communication, the effects of language, problems resulting from not understanding oneself and life, loneliness, alienation and death. While these questionings can be seen in many works, theatre grasps attention in respect to its structure. The Theatre of the Absurd is a term coined by Martin Esslin in 1960. Samuel Beckett, Eugene Ionesco, Jean Genet, Harold Pinter and Luigi Pirandello can be listed as the forerunners of European absurd theatre. When this style is examined in the U.S., we see Edward Albee as the representative. It is obvious that he has been influenced by existential philosophy and mentioned playwrights. As a consequence, this thesis makes an analysis of Edward Albee?s selected plays, The Zoo Story, Who is Afraid of Virginia Woolf?, A Delicate Balance, The Lady from Dubuque, and The Goat, or Who is Sylvia, in the framework of existentialist philosophy. To be able to do this, firstly existential philosophy, and then the Theatre of The Absurd, tradition in which Albee is included are examined. In the last section, the expression of existential concepts such as alienation, search for meaning, freedom, choice, responsibility and authenticity and their relationship with cultural themes are discussed as well as how the characterization, setting and language contribute to these existential and cultural themes.