Popüler kültür ekseninde futbol : Türkiye'de televizyon reklamlarındaki futbolcu kimliklerinin sunumu
Football on the axis of popular culture : Presentation of footballer's identity in Turkish tv commercials
- Tez No: 337441
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA GÜNERİ FIRLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Popüler Kültür, Reklam, Kimlik, Televizyon Reklamları, Futbolcu, Göstergebilim, Football, Popular Culture, Advertisement, Identıty, TV Commercials, Footballers, Semiotics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Popüler kültür, özellikle sanayi devrimi sonrasında gelişen kitle iletişim araçlarının etkisiyle günümüzde oldukça hızlı bir şekilde büyüyen ve buna bağlı olarak da etki alanını her geçen gün genişleten bir kavram olarak karşımıza çıkmıştır. Özellikle 1800?lü yılların sonlarında ortaya çıkan futbol kavramı bu tarihsel süreç içerisinde popüler kültürün bir parçası, onun etki alanlarından birisi olmuştur. Futbolcularla özdeşleştirilen çeşitli göstergeler, imgeler ve toplumsal mitler, günümüzde reklamların hedef kitleye yönelik çeşitli söylemlerinde kullanılan bir araç haline gelmiştir. Reklamlarda ki futbolcu kullanımları, kullanılan futbolculara ait kimliksel özelliklerin ön plana çıkartılması ile sağlanmıştır. Bu durum, oldukça geniş bir hitap gücüne sahip olan futbolun, bunun bilincinde olan işletmelerce kullanılmasına ve bu bağlamda reklamlarda kullanılan futbolcuların sayısında belirli bir artışa neden olmuştur. Kimlik kavramının ise popüler kültür döneminde her geçen gün farklı şekillerde sunulduğu görülür. Bu bağlamda futbol, özellikle reklamlarda bir tüketim nesnesi olarak futbolcu kimlikleri üzerinden kendisini göstermiştir. ?Popüler Kültür Ekseninde Futbol : Türkiye?de Televizyon Reklamlarındaki Futbolcu Kimliklerinin Sunumu? isimli bu çalışmanın birinci bölümünde kültür ve kültüre ilişkin kavramlar, toplumsal değişim dahilinde ele alınarak popüler kültür irdelenmiş ve ardından kimlik kavramı ile bu kavramın içerdiği yapısallar reklam ve popüler kültür değişkenleri bakımından değerlendirilmeye alınmıştır. İkinci bölümde futbol, futbolun tarihsel süreçteki gelişimi ve günümüzde popüler bir kültür nesnesine dönüşümü esnasında medya-reklam ile eklemleşen yapısı ve bu bağlamda değişim gösteren toplumsal boyutarı incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü ve son bölümünde ise televizyon reklamlarında futbolcu kimliklerinin sunumuna ilişkin göstergebilimsel analizler, göstergebilim disiplinine ilişkin öne çıkan görüşler bağlamında değerlendirilmiş ve konuyla ilgili seçilmiş reklamların analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Popular culture is fastly growing concept which is under the influence of today?s mass media and the shaping with social results of after the industrial revolution era. Football emerged in the late 1800?s and after that it has been a part of popular culture in the historical process and everyday expanding effectiveness in social area. With the popular culture, football is also getting popular and with the new form of the football, footballers also getting more and more famous because of media effect and integration to television with commercials.. The television commercials highlighting the footballer?s identitys for increase of sales, and in this commercials, footballers start to present some social myths, images and signs with their identities. ?Football on The Axis of Popular Culture : Presentation of Footballer?s Identity in Turkish TV Commercials? named thesis start with the first part which explaining the culture and concepts of culture, social change, and then discussed within the concept of identity in popular culture. The second part is explain; football and historical evolution, how football getting an object of popular culture and how is is a popular cultural object, the transformation of the historical process during the development of media-advertisement and social football getting integrated with media and advertisement. In the third and last part, there is a semiotic analysis of Turkish television commercials which footballers act in it, choosen from 1980 to 2010 years with three part which divided ten years period and focused to presentation of the identity of footballers and explain with the discipline of semiotics.