Göçün yeniliğe katkısı: Almanya'daki Türkler üzerine bir değerlendirme
Immigration and its contribution to innovation: A case of Turkish immigrants in Germany
- Tez No: 337469
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN BALKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Yenilik, Yeniliğin Ölçümü, Almanya?daki Türkler, Almanya?daki Türk Girişimciler, Immigration, Innovation, Measuring Innovation, Turkish Immigrants in Germany, Turkish Entrepreneurs in Germany
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Son yıllarda göç ve yenilik arasındaki ilişkiyi inceleyen çok sayıda çalışma bulunmaktadır. İki olgu arasında pozitif bir ilişki kuran bu çalışmalar, göçün yeniliğe katkı sağladığı yönünde çıkarımlarda bulunmuştur. Göçün kültürel çeşitliliği ve bilgi transferini sağlayarak, beşeri sermayedeki çeşitliliği arttırarak ve yerli halkın bilgi ve becerilerini tamamlar nitelikte yeni bilgi ve becerileri ev sahibi ülkeye aktararak büyümeyi ve rekabeti arttırdığı ileri sürülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı Almanya?da bulunan Türklerin Almanya?daki yeniliğe ve yenilikçi faaliyetlere olan katkılarını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında Türk girişimci sayıları, Türklerin Almanya?daki beşeri sermayeye katkıları, yarı tamamlanmış işgücü (semi-finished human capital) olarak Almanya?da öğrenim gören Türk öğrenciler, Türklerin istihdam edildikleri sektörler ve topluma yaptığı kültürel ve ekonomik katkılar ile patent başvurusunda bulunan Alman firmalarındaki Türk mucitler incelenmiştir. Çalışmada Türklerin beşeri sermayeyi çeşitlendirerek, topluma yeni bilgi ve beceriler getirerek, kültürel çeşitliliği arttırarak ve çok sayıda işyeri kurarak Almanya?daki yeniliğe ve yenilikçi faaliyetlere katkıda bulundukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, a wide range of studies has investigated the correlation between the issues of immigration and innovation. Establishing a positive association, these works have deducted that immigration contributes to innovation. It is alleged that growth and competition have risen by immigration by means of provision of cultural diversity, increase of variety in human capital, supply of knowledge transfer and allocation of novel knowledge and skills to the native people of the host country as complement to their knowledge and skills. The main purpose of this thesis is to make an evaluation about the contribution of Turkish immigrants in Germany to innovation and innovative activities. The scope of the study is based on the analysis pertaining to number of Turkish entrepreneurs, influences of Turks to human capital in Germany, Turkish students studying in Germany as semi-finished labour force, business areas and sectors that Turks are employed, cultural and economic contributions to the society by Turks and Turkish inventors in German companies applied for a patent. As a result it is concluded that Turks contribute to innovation and innovative activities in Germany by diversifying human capital, conveying novel knowledge and skills, augmenting cultural diversity and starting numerous businesses.