Kentsel lojistik: İzmir ili için bir uygulama
City logistics: An application for İzmir city
- Tez No: 337470
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, İşletme, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Business Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Kentsel Lojistik, Kentsel Lojistik İlişkiliProblemler, Uygulanabilir Kentsel Lojistik Çözümleri, İzmir?de Kentsel Lojistik, Logistics, City Logistics, City Logistics Related Problems, Applicable Solutions For City Logistics, City Logistics in Izmir
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Kentsel lojistik trafik sıkışıklığı, çevresel duyarlılık, enerji tüketimi, görsellik ve kent ekonomisi gibi etmenleri dikkate alarak kentsel lojistik faaliyetlerin yeniden düzenlenmesine yönelik olarak lojistik yönetiminde yeni bir alan olarak ortaya çıkmıştır. Sosyal, kültürel, endüstriyel ve ticari faaliyetlerin bir arada gerçekleştiği kentlerde; yaşam kalitesinin arttırılması, sürdürülebilir ekonomik büyüme, kent içi üretilen ve tüketilen malların lojistik maliyetleri üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması, kentsel rekabetçiliğin arttırılması ve enerji tüketimi, görsel kirlilik, gürültü kirliliği gibi çevresel etkilerin kontrol altına alınabilmesi, trafik sorunlarının azaltılması gibi nedenler kentsel lojistiği önemli kılmaktadır. Bu çalışma öncelikle İzmir?in kentsel lojistik açısından analizini yapmak ve daha sonra kent içerisinde gerçekleştirilen lojistik operasyonlarda karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırmada iki yöntem uygulanmıştır. Birinci olarak kentsel lojistik ve İzmir ile ilgili literatür, arşiv ve istatistiki rapor taramaları yapılmıştır. Söz konusu literatür taraması çerçevesinde çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümü oluşturulmuş ve dünya üzerindeki kentlerin lojistik uygulamaları ve özellikleri irdelenmiştir. Arşiv ve istatistiki raporlardan elde edilen verilerden hareket ederek ise çalışmanın dördüncü bölümünde İzmir kentinin kentsel lojistik durumuna ilişkin fiziksel altyapı, operasyonel altyapı, lojistik hizmetlerine talep yani lojistik işlem potansiyeli ve kentsel lojistik düğümler başlıkları altında analiz yapılmış ve kentin mevcut kentsel lojistik profili oluşturulmuştur. İkinci olarak ise İzmir?in kentsel lojistik paydaşlarından 13 adet lojistik hizmet veren firma, 1 adet toplu ulaşım hizmet veren firma ve 1 adet mesleki örgüt ve İzmir Büyükşehir Belediyesi?nde Ulaşım Daire Başkanlığı ile yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak bu kişilerin İzmir?deki kentsel lojistik sorunlarına ve çözüm önerilerine dair görüşleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The term `city logistics? has recently emerged as a new field of logistics management, having embraced the mission of restructuring the logistics activities involving cities in particular taking into account such factors as traffic congestion, environmental awareness, energy consumption, visual concerns and urban economy. In urban life where all social, cultural, industrial and commercial activities are interrelated executed all together within the boundaries of a city, what has raised the importance of `city logistics? has been the concern for increasing quality of life, sustaining economic growth, mitigating the negative effects of the goods produced and consumed within the city on the logistics costs; increasing urban competition, keeping under control such environmental effects as energy consumption, visual and noise pollution, and minimizing traffic problems. The purpose of this study is first to analyze the feature of İzmir in terms of city logistics and then explore/clarify the basic problems encountered in the logistic operations carried out within the city and eventually develop reasonable and practicable proposals aiming to solve the difficulties suffered. The methodology used in this study is two-fold: On the one hand, a thorough literature review, covering both the archives and statistical reports, has been completed concerning city logistics in general and İzmir in particular. This review has also comprised various logistics practises adopted by certain cities. The data collected through this review has enabled to produce a clear profile of the city logistics in Izmir, having comprised a thorough analysis of the physical infrastructure, operational infra and super structure, the overalldemands for the available logistics services, i.e. logistics process potential, and city logistics knots. On the other hand, certain semi structures interviews have been carried out with the leading stakeholders in the city logistics affairs in Izmır. The most important parties involved in these interviews are logistics service providers, public transport service providers, non-govermental organizations, and the relevant authorities from the municipality. With the interviews; the city logistics problems encountered in Izmir and the possible proposals to solve the difficulties have been discussed.