Para politikası uygulamaları ve enflasyon ilişkisi: Kırgızistan örneği
Monetary policy implementations and inflation relationship: The case of Kyrgyzstan
- Tez No: 337478
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ACAR BALAYLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Para Politikası, Merkez Bankası, Kırgızistan, Inflation, Monetary Policy, The Central Bank, Kyrgyzstan
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Para ve Banka Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve önemli bir şekilde yükselmesi veya paranın sürekli olarak satın alma gücünü kaybetmesi olarak tanımlanan enflasyon neden olduğu ekonomik, sosyal ve siyasi olumsuz etkilerinden dolayı ekonomide istenmeyen bir olgu olarak bilinmektedir. Bu nedenle günümüzde enflasyonu önlemek ve fiyat istikrarını sağlamak para politikasının temel amacı haline gelmiştir.Bu çalışmanın amacı, enflasyon ve para politikası uygulamaları arasındaki ilişki bağlamında Kırgızistan'da gerçekleşen enflasyon dinamiklerini ve merkez bankasının uyguladığı politikalarını analiz etmektir.`Sovyetler Birliğinin' dağılması sonucunda bağımsızlığına kavuşan Kırgız Cumhuriyeti diğer Sovyet ülkelerinin de yöneldiği merkezi planlı sistemden piyasa ekonomisine geçmiştir. Geçiş durgunluğu olarak da adlandırılan dönemde Kırgızistan ciddi ekonomik durgunluk ve yüksek enflasyonla yüz yüze kalmıştır. Piyasa ekonomisine yönelik yapılan reformlar sonuçlarını 2000 yılından sonra göstermeye başlamış ve istikrarlı büyüme ve daha düşük enflasyon oranlarına ulaşılmıştır. Ancak ülkede son yıllarda yine enflasyon oranlarının yükselmesi enflasyon dinamiklerini ve enflasyonu önlemeye yönelik uygulanan para politikalarını daha iyi değerlendirmeyi gerektirmektedir.Genel olarak Kırgız Cumhuriyeti merkez bankası (KCMB) enflasyona neden olan faktörleri üçe ayırmakta: parasal faktörler, parasal olmayan faktörler ve enflasyon beklentileri. Merkez bankası (MB) elinde bulundurduğu araçlarla enflasyonun parasal faktörlerden kaynaklanan kısmını kontrol etmeye çalışmaktadır. Ancak ülkede gerçekleşen enflasyonun nedenleri daha çok parasal olmayan nedenlerden kaynaklanmaktadır.2000:01-2011:06 dönemleri aylık verileri kullanılarak enflasyon dinamikleri parasal faktörler ile enflasyon arasındaki uzun dönem ilişki Engle-Granger iki aşamalı koentegrasyon yöntemi ile analiz edilmiştir. Ekonometrik test sonuçlarına göre parasal değişkenler enflasyonun küçük bir kısmını açıklamakta ve döviz kurları enflasyonu etkileyen temel değişken olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Inflation which is defined as continuous and significant increase in the general level of prices or a loss of purchasing power of money is an unwanted phenomenon because of economical, social and political negative effects. So nowadays to prevent inflation and maintain price stability became the main target of monetary policy.The purpose of this study is to analyze the dynamics of inflation and monetary policy implementations in Kyrgyz Republic in context of relationship between inflation and monetary policy.Kyrgyz Republic that gained its independence after dissolving of Soviet Union moved towards marked based economy from centrally planned system like other former Soviet countries. In the first period referred to as transition recession Kyrgyz Republic faced a serious economic recession and the inflation level had reached to notably dimensions. Reforms that has realized towards a market economy began to show results after the year 2000 and in this period stable growth and low inflation have reached. However, inflation which increased again in recent years requires analyzing inflation dynamics and implementation of monetary policy.The Central Bank of Kyrgyz Republic (CBKR) divides the factors that lead to inflation into three groups: monetary factors, non-monetary factors and inflation expectations. The Central Bank primarily is trying to deal with the inflation which caused by monetary factors. But mostly inflations are caused by non-monetary factors.Using 2000:01-2011:06 period monthly data and the Engle-Granger two-step cointegration method long-term relationship between inflation and monetary factors were analyzed. According to the results monetary factors explain only a small proportion of inflation and exchange rates are key variables that affect inflation.