The road not taken: The socialist utopia of Edward Bellamy
Gidilmeyen Yol: Edward Bellamy'nin sosyalist ütopyası
- Tez No: 337479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT UĞRASIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaldızlı Çağ, Ütopik Edebiyat, Edward Bellamy, Amerikan Sosyalizmi, Gilded Age, Utopian Literature, Edward Bellamy, American Socialism
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amerikan İç Savaşı'nın sonrasında, Birleşik Devletler sosyal, politik ve ekonomik düzeninde ciddi bir değişikliğe uğramıştır. Küçük toprak sahibi çiftçilerin omuzlarında duran Thomas Jefferson'ın ideali çoktan yok olmuştu. Serbest piyasa kapitalizmi ve bireyselciliğe ek olarak teknolojinin nimetleri ve ekonomik büyüme Amerikan ulusunun geleceğini şekillendirmişti. Endüstride söz sahibi kişilerin liderliği altında, yani soyguncu baronlar, en büyük sanayiler yükselmiştir. Bunula birlikte, şehirleşme, göç ve fakirleştirme gibi bu büyümenin kaçınılmaz sonuçları endüstriyel bir Amerika'nın genişleyen tasvirinde açık olarak görülmüştür ve yinelenen birçok ekonomik buhran ve işçi sınıfı huzursuzluğunun sonrasında görüş ayrılığına düşen fikirler çok geçmeden duyuldu.Yeni bir yüzyılın başlangıcında, Amerika'nın bu sosyal problemlerinin irdelenmesi için girişimler tarihçiler tarafından iyi bir şekilde belgelenmiştir. Birçokları için, refah ve bolluk için aşırı boyutlara varan kapitalizimden daha iyi bir yol vardı. İşbirliği, planlı ekonomi, devlet tarafından yapılan pozitif yardım, kapitalizmin sebep olduğu sosyal anarşiyi herkes için mutluluk ve birlik olan sosyal bir düzen ile değiştirebilirdi. Bu sosyalist amaçlar Amerikan karşıtı ve yabancı kökenli fikirler olduğu için eleştirilmesine rağmen, Amerikan gelenekleri ile uyumludurlar çünkü hem Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi hem de Amerikan Anayasası tarafından altı çizilen sosyal adaleti, ekonomik güvenceyi, fırsat eşitliğini ve barışı vurgular.Bu çerçevede, ütopik edebiyat toplumsal düzenin sorunlarını ortaya koymak ve daha iyi bir yarının umutlarını tekrar canlandırmak için çok önemli bir rol üstlenir. Tarihsel analizde onların önemi ihmal edilmiştir, fakat 19. yüzyılın sonu boyunca üretilen büyük miktardaki ütopik edebiyat gelecek için bir başka Amerikan rüyası tasvir eder. Bu ütopik sosyalist romanlardan en önemlisi Edward Bellamy tarafından yazılmış Looking Backward 2000 ? 1887'dır. İşçi sınıfı sorununun en ciddi mesele olduğu zamanda milyonlarca satmış ve çok daha fazlasına ilham vermiştir. Bu yüzden, bu tezin amacı Bellamy'nin her vatandaş için vaad edilen Amerikan rüyasını nasıl düzenlediğini çalışmak ve popülerliği ile toplumun üstündeki büyük etkisine rağmen hedeflerinden uzak kalma sebeplerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
In the aftermath of American Civil War, the United States underwent a serious change in its social, political and economic order. Gone was the Thomas Jefferson?s ideal of the United States that stood on the shoulders of the yeoman farmer. The blessings of technology and economic growth in addition to the firm belief in laissez faire capitalism and individualism shaped the future of the American nation. Under the leadership of captains of industry, namely the robber barons, the largest industries rose. Nevertheless, the inevitable consequences of this boom such as urbanization, immigration and pauperization were obviously seen in the growing portrait of an industrial America and the dissenting voices soon heard after many recurring economic depressions and labor unrest.At the turn of the new century, the attempts to address these social problems of America have been well documented by historians. For many, there was a better road to prosperity than rampant capitalism. Cooperation, planned economy, positive assistance by the state could turn social anarchy, caused by capitalism, to social order for unity and happiness for all. Although these socialistic means were criticized for being anti-American and foreign born ideas, they are in harmony with American traditions because they highlight social justice, economic security, equality of opportunity and peace which were also underlined by both Declaration of Independence and American Constitution.In this context, utopian literature undertakes a crucial role to exhibit the ills of the social order and reinvigorate the hopes for a better tomorrow. Their importance is neglected in historical analysis, yet the great bulk of utopian literature produced during the fin de siècle portrays another American dream for future. The most significant of these socialist utopian novels was Looking Backward 2000 ? 1887 written by Edward Bellamy. It sold millions and inspired many more at a time when the labor question was the most serious issue. Therefore, the objective of this thesis is to study how Bellamy frames the promised American dream for every citizen and to examine the reasons why it fell short of its goals despite its popularity and the great impact it had on society.