Türkiye'de vergi dairelerinin işleyişi ve vergi sisteminin etkinliğinin sağlanmasındaki rolü ve önemi
Tax offices in Turkey and their role and importance for achieving the effectiveness in tax system
- Tez No: 337477
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TÜĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Daireleri, Türkiye, Vergi Sistemi, Tax, Tax Departments, Turkey, Tax System
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Vergi, devletlerin kamusal harcamalarını finanse etmekte kullandıkları en önemli bir kaynaktır. Bu kaynağın ise verimli kullanılması her açıdan önemlidir. Vergilerin tahakkuk ettirilmesinde ve toplanmasında ise vergi dairelerine büyük görevler düşmektedir. Vergi dairelerinin işleyişinde yaşanacak aksaklıklar direkt olarak devletin vergi gelirlerini etkileyebilmektedir. Vergi gelirlerinin devletin asli görevlerini yerine getirmesindeki önemi düşünüldüğünde vergiyi tahakkuk ettiren ve tahsil edilmesinde büyük rol alan vergi dairelerinin önemi daha da artmaktadır. Türkiye'de vergi sisteminin etkinliğinin sağlanmasında vergi dairelerine düşen görevleri bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda vergi dairelerinin vergi sisteminin etkinliği açısından önemli bir yeri olduğu kanısına varılmıştır. Bu kanıya ulaşılmasında araştırma kapsamında incelenen istatistiki tablolar etkili olmuştur. Sonuç olarak vergi dairelerinin niteliksel ve niceliksel yapısındaki iyileşmelerin vergi gelirlerinin artışında etkili olduğu kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is special source of governments for financing their public spending. So, using this source productively is crucial at all points. Tax Departments play a high role in collecting and recognizing duties. Inconveniences in operation of Tax Departments can affects directly to tax sources of the State. When the importance of tax incomes? fulfilling fundamental duties of the state is considered, the importance of tax departments that recognize and collect tax will be higher. Roles of tax departments in providing effectiveness of tax system in Turkey form the concern of this study. As a result of the study, it was concluded that tax departments have high roles with regard to efficiency of the tax system. In coming through a consequence, analyzed statistical tables were influential. All in all, in was inferred that recruitments in qualitative and quantitative structure of the tax departments were influential in increase of tax incomes.