Asset price bubble and relationships with macroeconomic factors
Varlık fiyatlarında görülen köpükler ve köpüklerin makroekonomik değişkenlerle ilişkileri
- Tez No: 337500
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE TÜLAY YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Aktif Fiyatları, Köpükler, Optimal Para Politikası, Asset prices, Bubbles, Optimal Monetary Policy
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzünün en çok tartışılan konularından biri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde varlık fiyatlarınındaki beklenmeyen ani çıkışlar ve ani sönüşlerler olmaktadır. Özellikle yaşanan 2008-2010 Global krizinin ardından varlık fiyatlarındaki köpükler ve bunların etkileri yeniden çok sık tartışılan bir finansal sorun haline gelmiştir. Varlık fiyatlarındaki köpükler hakkında pek çok tanımlama mevcut olsa da genel olarak temel değerden sapmalar olarak tanımlanmaktadır. Birçok araştırmacı varlık fiyatlarındaki dalgalanmaların makroekonomik faktörlerden kaynaklanabileceğini ifade ederken bir kısmında spekülatif hareketlerden kaynaklandığını savunmuştur.Bu çalışmada, hisse senedi piyasalarınında yaşanan bu tür aşırı hareketler araştırılmış, bu hareketlerin köpük olarak değerlendirilip değerlendirilemeyeceği tartışılmıştır. Fiyat istikrarını sağlamakla sorumlu Merkez Bankasının varlık piyasasında gözlemlenen köpüklerde rolü tartışılmıştır. Hisse senedi piyasaları para politikasının ekonomiyi etkileme kanalarından birisidir. Bu nedenle hisse senedi piyasalarındaki aşırı hareketlerin nedenleri, ekonomiye etkileri kapsamlı olarak araştırılmış ve Türkiye için ampirik bir araştırma çalışması gerçekleştirilmiştir.Araştırmada, incelenilen dönemde Türkiye'de hisse senedi piyasasında köpük yaşandığına dair istatistiksel kanıt bulunmuştur. Ayrıca köpük serileri ile reel sektör arasında belirgin bir ilişki saptanamamıştır. Oluşturulan köpük serilerinin makroekonomik faktörlerden etkilenmediği fakat makroekonomik faktörlerin köpük oluşumlarından etkilendiği görülmüştür. Gecelik faizler, kredi hacmi ve portföy yatırımlarının köpük serilerinden etkilendiği görülmüştür.Varlık piyasalarında oluşan köpükler servet etkisiyle tüketimi, borçlanma maliyeti üzerindeki etkisi nedeniyle yatırımı etkilediği ve fiyat istikrarını uzun dönemde olumsuz etkilediği için dikkatle gözlemlenmelidir.
Özet (Çeviri)
One of the most controversial issues today is the unexpected sudden rises and falls in asset prices in both developing and developed countries. Especially after the 2008-2010 global crises, bubbles in asset prices and their effects reoccurred as a common financial problem. Although there are many definitions for the bubbles in asset prices, they are generally defined as deviations from the fundamental value. While many researchers claim that fluctuations in asset prices result from macroeconomic factors, some suggest they stem from speculative movements.In the present study, these excessive fluctuations in stock exchange markets have been analyzed and it has been discussed whether these movements can be taken as bubbles. The role of the central bank, which is responsible for maintaining price stability, in the bubbles observed in asset markets. Stock exchange markets are one of the channels of monetary policy to affect economy. Therefore, the reasons for excessive fluctuations in stock markets and their effects on economy have been analyzed comprehensively and an empirical study has been carried out for Turkey.In the empirical study, statistical evidence has been found concerning the presence of bubbles in stock markets during the period focused in Turkey. Moreover, a significant relation has been not found between bubble series and real sector. It has been observed that bubble series are not affected by macroeconomic factors while macroeconomic factors are affected by bubble formations. Overnight interest rates, credit volume and portfolio investment have been observed to be affected by bubble series.Bubbles occurring in asset markets should be observed carefully as they affect consumption through wealth effect; investment through their effects on borrowing cost; and price stability in the long term.