Organizational commitment and work-related cultural values: The case of Turkey and Kazakhstan
Örgütsel bağlılık ve işle ilgili kültürel değerler: Türkiye ve Kazakistan örneği.
- Tez No: 337507
- Danışmanlar: DOÇ. ETHEM DUYGULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Kültür, Türk kültürü, Türkiye, Kazakistan, Organizational commitment, Culture, Turkic culture, Turkey, Kazakhstan
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Son derece belirsiz iş ortamı, hızlı yenilenen teknoloji ve küreselleşme sürecinin getirdiği koşullar altında örgütlerin etkinlik ve verimlilik sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri sonsuz değişim çabaları, örgütlerine sadık olmak ve beklendiğinden daha iyi performans sergilemek yerine örgütlerine karşı inancını kaybeden işgücü yaratmaktadır. Böyle bir eğilim tüm dünyada meydana gelmektedir, bu nedenle, örgütsel bağlılığı tamamen anlayabilmemiz için süreç ve mekanizmaların işlediği değer sistemlerin keşfedilmesi gerekmektedir. Genel anlamda kültür terimi belirli bir grubun değerleri, inançları, gelenekleri, görenekleri, düşünceleri, sanatı, hüneri ve dili gibi faktörleri içerir. Dolaysıyla, kültürlerarası araştırmalar adı geçen faktörlerin farklarını ekonomik, siyasi, sosyal ve yasal çerçeveyle ilişkisi bakımından ele almaktadır.Çalışmada, örgütsel bağlılık ve işle ilgili kültürel değerler Türk kültürünü temsil eden ve kültür bakımından güçlü bağları olan Türkiye ve Kazakistan örneklerinde incelenmiştir. Çalışmada bağlılık eğilimlerin kültürel değerlerle ilişkisi bankacılık ve üretim sektörlerinde çalışan 381 işçiden elde edilen veri kullanılmış ve analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The endless change efforts by organizations in order to provide effectiveness and efficiency under highly unpredicted business environment, rapid technological change and process of globalization created the workforce which instead of being loyal and performing better than it is expected has lost their trust on organizations. Such a tendency occurs worldwide, therefore, in order to understand commitment entirely, there is need for value systems in which processes and mechanisms operate to be discovered. On the whole, the term culture includes factors such as: values, beliefs, norms, traditions, customs, ideas, arts, skills and language of particular group. Accordingly, cross-cultural researches deal with differences of those factors with regard to economic, political, social and legal frameworks.Organizational commitment and work related cultural values are examined in case of Turkish Republic and Republic of Kazakhstan, which are representatives of Turkic culture and have strong linkages from cultural point of view. Data of 381 workers from banking and manufacturing industries are used and commitment trends in relation to cultural value patterns are analyzed in the study.