Allamek Muhammed Bosnevi'nin Tefsiru Sureti'l-Feth adlı eserinin edisyon kritiği
Works and critical edition of Allamak Muhammad Bosnawi's Tafseer Surah al Fath
- Tez No: 337526
- Danışmanlar: PROF. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammed b. Mûsâ el-Bosnevî, Tahkîk, Tefsîru Sûreti?l-Feth, Tefsîr, Fetih Sûresi, Muhammad b. Mûsâ al Bosnawi, Tahqiq, Tafsiru Surat al Fath, Tafsir, Surat al Fath
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Muhammed b. Mûsâ el-Bosnevi, İslâm dünyasında yüzyıllar boyunca süregelen Kur?ân?ı anlama çabalarına Saraybosnalı bir Müslüman olarak katılmış ve bu yönde eserler vermiştir. Genç yaşta bilgiye susamış yapısı nedeniyle ?allâmek? olarak isimlendirilen Bosnevî, İstanbul?da eğitimine devam etmiş, Şam kadılkudatlığı yapmış ve Sahn-ı Seman medreselerine yükselen bir müderris olmuştur. Bosnevî?nin Fetih sûresi tefsîri, dönemin tefsîr anlayışını yansıtması, kaynakları ve eleştirel bakış açısı nedeniyle gün ışığına çıkarılmayı hak eden bir eserdir. Eleştirel yapısı, alışılanın aksine mutezili bir müfessirden adını anarak alıntı yapmaktan çekinmemesi, onun ilmî anlayışını ve ilme verdiği değeri de göz önüne sermektedir.Özetle çalışmamız, Muhammed Bosnevî?yi tanıtmayı, dikkat çekici eserini tahkik ederek nüshalarını incelemeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Muhammed b. Mûsâ el-Bosnawi, was one of the contributors and has given many writings in the process of attempts to understand the Quran while continues several centuries in the Islamic world. Bosnawi, who has named ?allamek? because of his desire of knowledge in his youth, had been educated in Istanbul, work as `Qadi?l-qudat? in Damascus, and got promote to a lecturer in Sahn-ı Saman Madrasahs. His commentary on Surat al Fath is a book that deserves to be appealed because of it has a reflection of Tafsir understanding of its time, its critical point of view and its sources. This critical view of him that he had not hesitated to refer a Mu?tazili Mufassir by their names, that he had tried to reach the truth via analogical and logical reasoning process among sources he used, show his scientific understanding and the importance he had given to Science. To sum up, our work aims to introduce Muhammad Bosnawi and to study the copies of his significant work by scrutiny (tahqiq) them.