Avrupa Birliği Hukukunun üye devletlerde uygulanması
The execution of European Union Law in member states
  1. Tez No: 337525
  2. Yazar: LALE BURCU ÖNÜT
  3. Danışmanlar: PROF. IŞIL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Birliği Hukuku, Uluslararası Hukuk, Ulusal Hukuk, Entegrasyon, European Union, European Union Law, International Law, National Law, Integration
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Ekonomik ve siyasi bütünleşme süreci içerisinde Avrupa Birliği kendine özgü, dinamik bir hukuk sistemi yaratmıştır. Temel hedefi bütünleşme olan Avrupa Birliğinde, Birlik hukukunun etkili ve yeknesak bir şekilde uygulanması gerekir. Türkiye, Avrupa Birliğine üye değildir. Bununla birlikte Türkiye Birlik ile uzun süredir ilişki içerisindedir. Türkiye, 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren müzakere sürecindeki ülke statüsündedir. Birlik ile Türkiye arasındaki ilişkiler dikkate alındığında, Birlik hukukunun üye devletlerde uygulanması yalnızca muhtemel bir üyelik durumu için değil, güncel olarak da önem arz etmektedir.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, uluslararası hukukun temel özellikleri açıklanmış ve Uluslararası hukuk ile Avrupa Birliği hukuku arasındaki farklılıklar incelenmiştir.İkinci bölümde, Avrupa Birliği hukuku ile ulusal hukuklar arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu incelemede öncelikle üye devlet, vatandaşlık, Birlik vatandaşlığı gibi kavramlar açıklanmıştır. Bu bölümün ikinci alt başlığında ekonomik ve siyasi entegrasyon modelleri incelenmiştir. Bu bölümün üçüncü alt başlığında Birlik ile üye devletlerin sahip oldukları yetkiler açıklanmış ve bu yetkilerin nasıl kullanılabileceği belirtilmiştir. Ardından ATAD'ın öncelik, doğrudan uygulanma ve doğrudan etki ilkelerine yaklaşımı açıklanmıştır. Üye devlet düzenlemelerinden ve uygulamalarından örnekler verilerek üye devletlerin bu ilkelere ilişkin yaklaşımları değerlendirilmiştir.Birlik hukukunun uygulanmasına ilişkin denetim süreci üçüncü bölümde incelenmiştir. Bu incelemede etkili ve yeknesak uygulamanın temini için üye devletler düzeyinde gerçekleştirilen denetimler ile Avrupa Birliği düzeyinde gerçekleştirilen denetimler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
European Union created a dynamic legal system in the process of economic and political integration. Effective and uniform application of Union law is required in the European Union whose main objective is integration. Turkey is not a member of European Union. However, Turkey has relations with the Union for a long time. Since 03 October 2005 Turkey has been a country in the state of negotiation process. Considering the relations between Turkey and the Union, execution of Union law in member states is not important only for a potential membership, but also for contemporary relations.Our study consists of three chapters. In the first chapter of our study, fundamental characteristics of international law are specified and distinctions between International law and European Union law are analyzed.In chapter two, the relation between European Union law and national laws are analyzed. First of all, concepts like member state, nationality, European citizenship are explained in this analysis. In the second title of this chapter, the economic and political integration models are examined. In the third title of this chapter, powers of Union and member states are mentioned and the ways to use these powers are specified. Then the ECJ?s approach to principles of primacy, direct applicability and direct effect are mentioned. Member states? approaches to these principles are evaluated by giving examples of their regulations and practices.Finally, review process concerning the execution of Union law is analyzed in chapter three. Reviews realized at the Member states? level and reviews carried out at the European Union level for ensuring effective and uniform application are included in this analysis.