Türkiye ve İngiltere'de sendikacılığın gelişimi (1945-1980): Karşılaştırmalı bir inceleme
Development of trade unionism in Turkey and England (1945-1980): A comparative review
- Tez No: 337542
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKKI UYAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Tarih, İngiliz Sendikacılığı, Türk Sendikacılığı, İngiliz İşçi Partisi, Sendika-Siyaset İlişkileri, Comparative History, British Unions, Turkish Unions, British Labour Party, Union-Political Relations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Bu çalışmada 1945-1980 döneminde benzer tarihsel koşullar altında gelişen buna rağmen tarihsel süreçlerinden ve yapılarından kaynaklanan farklılıklar nedeniyle önemli farklılıklar gösteren İngiltere ve Türkiye Sendikacılıkları tüm özellikleriyle araştırıldı ve Karşılaştırmalı Tarih Metodolojisi çerçevesinde benzerlik ve farklılıkların nedenleri; sonuçları değerlendirildi.Birinci bölümde, her iki ülke sendikacılığının tarihsel altyapısı 1945 İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar ortaya kondu. Bu alt yapının karşılaştırmalı bir analizi yapıldı. İkinci bölümde, 1945-1980 yılları arasında İngiliz Sendikacılığının tüm yönleri tarihsel gelişim süreci içinde anlatıldı. Üçüncü bölümde, 1945-1980 yılları arasında Türk Sendikacılığının tüm yönleri tarihsel gelişim süreçleri içinde anlatıldı. Bu şekilde her iki ülke sendikacılığının bütün yönleriyle ayrıntılı bir karşılaştırmasına sonuç bölümünde ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, all the features of the of the United Kingdom and Turkey unions developed under similar conditions to the historical period of 1945-1980 but significant variations due to differences resulting from historical processes and structures were investigated. The results were evaluated by comparative historical methodology within the framework of the causes of similarities and differences.In the first chapter, the historical infrastructure of unionism in both countries in 1945 showed that by the end of the Second World War and a comparative analysis was performed for this infrastructure. In the second part, between the years of 1945-1980, the process of historical development British trade unionism was introduced in with all aspects. In the third section, between the years of 1945-1980 all aspects of the historical development of Turkish trade unionism in the process described. By this way, a detailed comparison of the two countries in all aspects of trade unionism has been reached in the conclusion.