Film yapımcılığının yönetim muhasebesi yaklaşımıyla irdelenmesi
Examination of film production by management accounting approach
  1. Tez No: 337546
  2. Yazar: HAKAN ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Film Yapımcılıı, Yönetim Muhasebesi, Film Bütçeleri, Film Maliyetlemesi, Film Production, Management Accounting, Film Budget, Film Costing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bata gelirlerin belirsiz olması ve sermaye yetersizlii olmak üzere sektörün kendine özgü bazı özelliklerinden dolayı film endüstrisinde yönetim muhasebesi tekniklerine önemli ölçüde ihtiyaç duyulmaktadır. Literatürde iletmenin çeitli alanlarında film endüstrisini konu alan çalımalara rastlansa da, bu konuda muhasebe alanında yapılan çalımalar oldukça kısıtlıdır. Bu çalıma ile literatürdeki bu eksikliin bir ölçüde giderilmesi amaçlamaktadır. Çalımada betimleyici vaka analizi yöntemi benimsenmitir. Çalımanın iki ana aratırma sorusu bulunmaktadır. Birincisi; film yapımcılıında ideal bütçeleme yaklaımının nasıl olması gerektiidir. kincisi ise bütçe rakamlarının yönetim kararlarında nasıl daha etkin kullanılabileceidir. kinci aratırma sorusu; filmin çekiminin uzaması ya da daha uzun bir zamanda çekiminin planlanması durumunda maliyetlerin ne kadar artacaı, film yapımcılıında nasıl bir maliyet sistemi kurulabilecei ve toplam maliyetlerin salon gösterimi dıındaki ürünlere nasıl daha doru ekilde daıtılması gerektii eklinde üç adet alt aratırma sorusu içermektedir. Aratırma sorularına cevap bulmak amacıyla; öncelikle çeitli bütçe formları incelenerek, film endüstrisinde younlukla kullanılan bütçe kalemlerinin yer aldıı özgün bir bütçe formu ve hesap planı hazırlanmıtır. Daha sonra literatürde açıklanan bütçe hazırlama süreci esas alınarak bir filmin senaryosundan balayarak bütçesinin oluturulmasına uzanan süreç uygulamalı olarak gösterilmitir. Hazırlanan bütçe esas alınarak film çekiminin bir hafta uzaması durumundaki ek maliyet tahminlenmitir. Ayrıca film yapımcılıında maliyetlerin hesaplanması için bir sipari maliyet sistemi önerisi getirilerek, filmin maliyetleri sekans bazında hesaplanmı ve sonuçların yönetim kararlarında kullanımına ilikin örnekler sunulmutur. Son olarak filmin toplam maliyetinin birleik maliyetlerin daıtılması yöntemiyle salon gösterimi dıındaki dier sinema ürünlerine daıtımı yapılmı ve bu daıtıma dayanarak yapılan bir baaba analizinin, maliyetler daıtılmaksızın yapılan bir analizden daha salıklı bilgiler verdii gösterilmitir.
Özet (Çeviri)
Due to some characteristics like uncertainty in revenues and lack of capital and some others peculiar to the industry, film industry needs management accounting techniques substantially. Although there is some research on film industry in various business fields, research in accounting literature on the subject is rather scarce. This research aims at fulfilling this scarcity to some extend. Descriptive case study method is adopted in the research. There are two main research questions: first, how an ideal budgeting approach should be in film production and second how budget figures can be used in a more effective way in management decisions. Second research question includes sub-questions like; how total costs are affected by the delays in shooting schedule or by planning of shootings in longer shooting days in the first place, what kind of costing system can be adopted in film production and how total costs can be allocated to movie products except from theatrical release more appropriately. In order to find answers to research questions, first a novel budget form and chart of accounts was prepared by careful examination of various budget forms used by industry practitioners. Based on the budget preparation process described in the literature, a film budget was prepared beginning from the script. Based on the prepared budget, incremental cost in case of one week delay of the shooting schedule was estimated. Moreover an application of job order costing in film production was proposed, cost of movie was estimated at a sequence basis and how results can be used in managerial decision making was presented. Last but not least total cost of the film was allocated to movie products and how break-even analysis based on proposed allocation is more accurate than an analysis based on unallocated costs was shown.