Turizm lojistiğinde ulaştırma sisteminin performans analizi: Rusya Federasyonu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne gelen turistler üzerine bir çalışma
Master's thesis performance analysis of the transportation system in tourism logistics: A research study on tourists coming from the Russian Federation to the republic of Turkey
- Tez No: 337547
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Ulaşım, Tourism, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Turizm lojistiği, Ulaştırma sistemi, Türkiye, Rusya, Turizm
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu çalışma ?Turizm lojistiğinde ulaştırma sisiteminin performans analizi: Rusya Federasyonu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne Gelen Turistler Üzerine bir Çalışma? başlığını taşımakta olup, turizm lojistiğinde ulaştırma sisteminin performansını analiz ederken müşterilerin ulaşım sırasında yaşadıkları sorunları belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada, Türkiye-Rusya arasındaki turizmin gelecek yıllardaki gelişimi gözönüne alınarak, Turkiye'ye gelecek turistlerin turizm tesislerine ulaşımı ve tesislerden Rusya'ya geri dönüşleri ile ilgili ulaştırma faaliyetleri değerlendirilmiştir.Araştırmada veri toplama yöntemi açısından ``çoklu metot'' kullanılmıştır. Turizm lojistiğinde ulaştırma sisteminin performansı değerlendirmek amacıyla Yekaterinburg şehrinden Türkiye'ye gelen turistlerlerden yapılandırılmış görüşme formu ve anket formu kullanılarak veri toplamıştır. Görüşmelerde, katılımcıların turizm lojistiğinde ulaştırma sistemine ilişkin görüşleri ile çözüm önerilerine ait veriler toplanmıştır. Bunun yanında, turist için ulaşımın her aşamasında en önemli kriterin hangisi olduğunu tespit etmek amacıyla anket formu geliştirilmiştir. Ankette, güvenlik/emniyet, kibarlık, temizlik, zamanlama, ücret, konfor, hız gibi yedi performans değişkeni sorgulanmıştır.Araştırmada görüşme sırasında elde edilen verilerin analizi için ''betimsel analiz tekniği'' kullanılmıştır. Bu teknikle elde edilen veriler, daha önceden belirlenen başlıklar altında özetlenerek yorumlanmıştır Anket uygulamasından elde edilen veriler ise SPSS 15.0 paket programı ile analiz edilmiştir.Çalışmanın bulguları turistlerin ulaşım sırasında yaşadıkları sorunları ve bitimsel analizlerin sonuçlarını içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study entitled ?Performance Analysis of the Transportation System in Tourism Logistics: A Research Study on Tourists coming from the Russian Federation to the Republic of Turkey? purposes to analyze the performance of transportation system in tourism logistics and, thereby, to determine consumer?s problem encountered during transportation. This study examines the development of tourism between Turkey and Russia in the last years and explores the researches on transport system that includes facilities of transportation of tourists from Russia to Turkey to the tourist places.The study is based on the mutli-method research. In order to analyze the performance of the transportation system in tourism logistics inquiry forms and interviews with tourists coming from Yekaterinburg to Turkey were applied. Interview was held in order to gain participants? view about transportation system in tourism logistics and some solution recommendations. Besides interview, 5 questionnaire form was performed to determine the most important for tourist criteria at every stage of transportation. The questionnaire research was based on the following criteria: security and safety, facility, reliability, courtesy, schedule, cleanliness and price.For the data analysis gained by interview with Russian tourists was applied the technique of descriptive analysis, that is analytical report of whole interview text was prepared. The data gained in the process of questionnaire research were proceeded by program SPSS 15.0.The results of the study cover consumer?s problem encountered during transportation and the findings related with the descriptive analysis.KeyWords: Tourism Logistics, Transportation System, Turkey, Russia, Tourism.