Pakistan'da yüksek din öğretimi kurumları
Higher religious education institutions in Pakistan
  1. Tez No: 337558
  2. Yazar: MEFKURE NUR PAKDEMİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT EV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Pakistan, din öğretimi, yüksek din öğretimi kurumları, Pakistan, religious education, higher religious education institutions
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Bu araştırmada Pakistan?ın yüksek din öğretimi kurumları incelenmiştir. Öncelikle Pakistan?da yürütülen eğitim-öğretimin mevcut durumu genel olarak ele alınmış, geleneksel ve modern öğretim kurumları ve öğretim sistemleri tanıtılarak, bu kurumlarda yapılan din öğretimi hakkında bilgi verilmiştir.Birinci bölümde, yüksek din öğretimi kurumlarının tarihî ve hukukî temelleri incelenmiştir. Tarihî temeller bağlamında, Hint altkıtası yüksek din öğretimi oluşum ve yapılanma süreci `kurumsal altyapı oluşumu? (711-980), `program gelişimi ve kurumsallaşma? (980-1857), `yeniden yapılanma? (1857-1947) ve `modernleşme? (1947 sonrası) dönemleri esas alınarak incelenmiştir. Hukukî temeller bağlamında, Pakistan?ın yüksek din öğretimini etkileyen yasal ve siyasal dayanaklar gözler önüne serilmiştir.İkinci ve son bölümde yüksek din öğretimi kurumları hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Pakistan?ın geleneksel ve modern kurumları ve modern bir kurum olarak `Uluslararası İslâm Üniversitesi, İslâm Araştırmaları Fakültesi? örneği olumlu-olumsuz tüm yönleri ile tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, higher religous education institutions of Pakistan is investigated. First, the present education in Pakistan is considered in the general sense, traditional and modern educational institutions and the education system are presented and information about the religous education in these institutions are given. In the first chapter, historical and juristical basics of the higher religous education institutions are investigated. As historical basics, period of Indian subcontinent formation and development of higher religious education is divided into different periods such as `institutional development? (711-980), `program development? (980-1857), `reconstruction? (1857-1947) and `modernisation? (after 1947). As juristical basics, legal and political basics effecting the institutions of higher religious education in Pakistan are outlined. In the second and last chapter, details of institutions of higher religious education are given. Traditional and modern institutions of pakistan and as a specific modern institution, positive and negative aspects of `International Islamic University, Faculty of Islamic Studies? are discussed.