İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi programının kültürler arası din eğitimi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of elementary religious culture and moral knowledge curriculum in terms of intercultural religious education
  1. Tez No: 337559
  2. Yazar: HATİCE ÖNCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KEYİFLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Çoğulculuk, Kültürler Arası Din Eğitimi, İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programı, Din Eğitimi Yaklaşımları, Education, Pluralism, Intercultural Religious Education, Elementary Religious Culture And Moral Knowledge Curriculum, Approaches of Religious Education
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler, göç yoğunluğu, küreselleşme, insan hakları talepleri gibi faktörler toplumları derinden etkilemiştir. Bu etkileşim bireylerin dinsel, dilsel, kültürel farklılıklarının gözetilmesi taleplerini öne çıkarmıştır. Farklılıkların gözetilmesinin talep edildiği alanlardan biri de din dersleridir. Farklılıklara hitap ederken amaca ulaşmada izlenecek yol son derece önemlidir. Kültürler arası din eğitimi yaklaşımı bu süreçte önemli işleve sahiptir.Bu araştırmanın amacı, kültürler arası din eğitimi bağlamında İslam dini içerisindeki çoğulculuğun ve din eğitimindeki çoğulculuğun İlköğretim DKAB Programına ne ölçüde yansıdığını tespit etmektir. Giriş bölümünde problem, amaç, önem ve araştırmanın üzerine dayandığı temel kavramlar açıklanarak kuramsal çerçeve oluşturulmuştur. Birinci bölümde ise din eğitiminin amaçları, çoğulcu din eğitimi modelleri ve kültürler arası din eğitimi yaklaşımı ele alınmıştır. İkinci bölümde İlköğretim DKAB programının özellikleri hakkında bilgi verilip program kültürler arası din eğitimi açısından incelenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda İlköğretim DKAB programında kültürler arası din eğitiminin amaçlarının gözetildiği ve ilgili konulara kısmen yer verildiği, çoğulculuk yönünde gözlenebilir adımların atıldığı fakat bunun yeterli olmadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Today, factors such as rapid developments in communication technologies, migration mobility, globalization, human rights claims affected communities deeply. This effect has given rise to demand to protection of individual religious, linguistic, cultural differences. One of the areas that should be taken into account is the subject Religion Morals. Addressing the differences, procedure is very important in the way of reaching objectives. Intercultural approach to religious education has an important function in this process. The aim of this study is to identify in what way the pluralism in Islam and pluralism in Religious Education are indicated. Problem, purpose, importance, and basic concepts of the research were determined in the introduction chapter and formed the conceptual framework of the study. In the first chapter, the aims of education and religious education were discussed. After literature review, we also informed about approaches of pluralistic religious education models and intercultural religious education. In the second chapter, we evaluated Elementary Religious Culture And Moral Knowledge Curriculum and textbooks with regards to the approaches of intercultural religious education, pluralism in Islam and pluralism in religious education.As a result of this study, in the curriculum of Religion and Moral classes at Elementary School, the purposes of intercultural religious education are taken into consideration and related subjects are partly given place. In the way of pluralism, it can be said that some observable steps are taken but they weren?t found enough.