19 ve 20.yüzyıl dönemecinde Amerika'da Ermeni sorunu yansımaları: Türkiye ve Ermeni Mezalimi kitap örneği
Nearby the 19th and 20th century Armenian issue effects in America: Turkey and the Armenian Atrocities book example
- Tez No: 337598
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM BAYRAKDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni Sorunu, Mezalim, İsyanlar, Ermeni Milleti, The Armenian Issue, Atrocities, Uprises, The Armenian Nation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Karşılaştırmalı Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
Ermeniler, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yıllarca huzur ve barış içinde yaşayan, siyasi, sosyal ve ekonomik bakımdan haklara sahip olan bir milletti. Özellikle Fatih Sultan Mehmet döneminde Ermenilerle kurulan dostluk, 6 cemaatlik Ermeni topluluğunun oluşturulması ile daha da pekişmiştir. Osmanlı milletlerinden biri olarak Ermeniler çok huzurlu bir dönem yaşamışlar, imparatorluğun büyümesinde çok önemli hizmetlerde bulunmuşlardır. Devlete bağlılık ve hizmetlerinden dolayı ?millet-i sadıka? sıfatını almışlardır. Önemli görevler alan Ermeniler, tercüman, vergi toplayıcısı, mimar, zanaatkar ve hatta bakan olarak bile çalışmışlardır. Böylece pek çok aristokrat Ermeni ailesi ortaya çıkmıştır. Ermenilerin, Türkler ile ilişkilerinin kötüye gitmesi özellikle Rusya, İngiltere, Amerika ve Fransa gibi ülkelerin kendi çıkarları doğrultusunda Osmanlı?nın toprak bütünlüğünden vazgeçmeleri ile doğrudan ilişkilidir. Büyük Güç olarak tanımlanan bu devletlerin Ermenileri kullanarak nüfuz elde etme gayretleri sonucunda özellikle 19.yüzyılın ortalarından itibaren Osmanlı Devleti?nde Ermeni Sorunu gittikçe büyümüş ve imparatorlukta Ermenilerin ve çetelerinin çıkardığı isyanlar ve kaos ortamı baş rol oynamıştır. Bu proje kapsamında, 19. Yüzyılda ve 20. Yüzyıl dönemecinde yaşanan Ermeni sorunu araştırılmıştır. Aslında bu konu pek çok tarihçi ve yazar tarafından incelenmiştir. Bu çalışmanın farkı yabancı literatürde temel kaynaklardan biri olan ve henüz Türkçe?ye çevrilmemiş bir eseri Türkçe?ye çevirerek, karşıt görüş içeren diğer kaynaklarla karşılaştırmaktır. Bu karşılaştırma sonuncunda varılmak istenen hedef, Amerika?da Ermeni sorununun algılanma biçimini ortaya koyarak, belgelere dayandırılmayan asılsız anlatımların nedenlerini sunmaktır.
Özet (Çeviri)
The Armenian people lived in peace and harmony and enjoyed political, social and economic rights under the rule of the Ottoman Empire. This was especially evident in the era of Fatih Sultan Mehmet. The friendship ties formed with the Armenians was strengthened with the formation of 6 Armenian communities. As one of the Ottoman people, the Armenians lived in harmony and served a very important role in the expansion of the empire. They were given the title, `loyal to the people?, for their devotion and service to the state. Armenians took on important roles, such as: interpreters, tax collectors, architects and even ministers. As a result, many aristocratic families were created. The deterioration of the relations between the Armenians and the Turks is directly related to powers such as ? Russia, England, America and France, not foregoing their own personal gains to a piece of `Ottoman land.? These `Great Powers?, as they were called, used their influence over the Armenians. The `Armenian problem? in the Ottoman state started to worsen in the mid 19th century with revolts and uprisings by the Armenians and gangs. This project is a study of the Armenian problem during the 19th and 20th centuries. This topic has been investigated by many historians and writers. The aim of this study is twofold. The first aim is to translate works into turkish that have not been translated before. The second aim is to compare this work with those of other writers. The main purpose of this study is to get an understanding of how the Armenian issue is viewed in America and to present the reasons for all unfounded ideas.