OECD ülkelerinde yapılan gelir vergisi reformu çerçevesinde Türkiye'de gelir vergisi sisteminin simülasyonu
Simulation of income tax system in Turkey as part of income tax reform made in OECD countries
  1. Tez No: 337597
  2. Yazar: ABDULLAH BURHAN BAHÇE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP ARIKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Gelir Vergisi Reformu, OECD, Simülasyon Analizi, Türk Gelir Vergisi Sistemi, Income Tax Reform, OECD, Simulation Analysis, Turkish Income Tax System
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 368
Özet
Gelir vergisi, dolaysız bir vergi olarak gerçek kişilerin gelirleri üzerinden alınmaktadır. Gelir vergisinin subjektif olma özelliği sistemin mali, ekonomik, hukuki, siyasi, uluslararası, sosyal ve psikolojik etkilerinin mükellefler üzerinde daha fazla hissedilmesini sağlamaktadır. Bu nedenlerle, gelir vergisi sisteminin reformu beraberinde birçok olguyu da taşıyarak hem mikro hem de makro etkilere sahip olabilmektedir.Gelir vergisi sisteminin uluslararası arenada uygulanışında ve ortaya çıkan vergilendirme sorunlarının çözümünde etkili olan örgütlenmelerden biri Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)?dır. OECD, uluslararası bir kuruluş olarak vergilendirme hususunda da önemli rol ve fonksiyonlar üstlenmiştir. OECD?nin gelir vergisi sisteminin uygulanışı ve reformuyla ilgili olarak üstlendiği konular; vergilendirmede uluslararası standartlar getirmesi, uluslararası vergilendirme sorunlarına çözümler üretmesi, yeni vergisel oluşumlarda hükümetlerin ve vergi idarelerinin izleyebilecekleri stratejilere ışık tutması ve en önemlisi ülkelerin gerçekleştirdikleri vergi reformlarında başarılı olabilmeleri açısından hem OECD üyesi ülkelere hem de üye olmayan ülkelere sağladığı yardımlar olarak geniş bir yelpazede ifade edilebilmektedir.Gelir vergisi sınıflandırmasına göre; OECD üyesi 34 ülkeye ait gelir vergisi reformu çerçevesinde oluşturulan veri seti ve ülkelere ilişkin simülasyon örnekleri vasıtasıyla Türkiye?de gelir vergisi sistemi üzerine simülasyon analizi uygulanmıştır. Sonuç olarak; Türk gelir vergisi sistemine ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Income tax, as a direct tax is laid on real persons? incomes. Subjectivity feature of income tax provides that fiscal, economic, juridicial, political, international, social and psychological effects of the system to be feeled keenly on taxpayers. For these reasons, the reform of income tax brings also a great many of phenomenons has both micro and macro effects. One of the organizations which are effective on the application of income tax system on the international stage and the solution of taxation affairs which are occured is Organization for Economic Cooperation and Development (OECD). OECD, as an international organization takes also important roles and functions upon taxation matter. The matters of OECD undertaken in terms of application and reform of income tax system; bringing international standards in taxation, generating solutions to international taxation problems, showing the way to governments and tax administrations can follow strategies in new tax formations, and above all providing benefits both OECD member countries and non-member countries as a matter of following through in tax reforms which the countries effectuate may be expressed in a wide field. According to income tax classification; simulation analysis have been applied to income tax system in Turkey by means of data set created as part of income tax reform belonging to OECD member 34 countries and simulation samples relating to countries. As a result; solutions have been offered relating to Turkish income tax system